Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα στην Κύπρο ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετουμένων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε σήμερα το πρωί και ενέκρινε την έκθεση για την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, αποφασίζοντας και την εκταμίευση των αντιστοίχων δόσεων που ανέρχονται σε περίπου €278,4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 742,4 εκατομμύρια ευρώ,
Του Συμβουλίου προέδρευσε ο πρώτος βοηθός διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη.
Το ΔΣ ενέκρινε επίσης ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών εκταμιεύσεων και αξιολογήσεων, δεδομένης της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων.
«Η ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης αναμένεται πλέον να λάβει χώρα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2015 και θα ακολουθήσουν ακόμη δύο σε τρίμηνη βάση», γράφει ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Να σημειώσουμε ότι επόμενη επίσκεψη στην Κύπρο της αποστολής της τρόικας, στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 14-24 Ιουλίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρώτος βοηθός Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, είπε πως το υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου συνεχίζει να παράγει θετικά αποτελέσματα.
«Τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει θετικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και τα δημόσια οικονομικά να υπερβαίνουν τους στόχους. Η ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας την εξάλειψη των εξωτερικών περιορισμών πληρωμών. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος».
Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Λίπτον υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου τους εξακολουθεί να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Από την άποψη αυτή, η έγκριση του νέου κανονισμού αφερεγγυότητας και εκποιήσεων θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας, θα είναι σημαντικό να γίνουν όποιες απαραίτητες προσαρμογές χρειάζεται για να διορθωθούν οι διαπιστωθείσες ελλείψεις που δυσκολεύουν την εφαρμογή της».
Ο βοηθός διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών και την ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος για την αναδιάρθρωση των δανείων με βιώσιμο τρόπο.
«Είναι σημαντικό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια αναδιάρθρωσης των δανείων τους, την παρακολούθηση της προόδου με βάση τους δείκτες απόδοση, και την αντιμετώπιση τυχόν αποκλίσεων».
Χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» τη δημοσιονομική απόδοση, προειδοποιεί παρόλα αυτά ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις, δικαιολογούν τη συνέχιση της σύνεσης και τις προσπάθειες για να επιμένουν στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από τις καλύτερες των αναμενομένων μακροοικονομικών εξελίξεων».
Και τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος πρόνοιας είναι σημαντική για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ οι χορηγήσεις των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να εκτελούνται για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Καταλήγοντας, ο κ. Λίπτον αναφέρει ότι οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
«Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διαχείριση των εσόδων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και της δημόσιας διοίκησης. Η πρόοδος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και οι περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της ανεργίας, είναι επίσης αναγκαίες», συμπλήρωσε ο βοηθός εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Οι σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις