ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση αποτελεσματικότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα δείχνουν βασικοί συγκεντρωτικοί δείκτες της ΚΤΚ

Μείωση αποτελεσματικότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα δείχνουν βασικοί συγκεντρωτικοί δείκτες της ΚΤΚ

Η αποτελεσματικότητα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο λόγος κόστους προς εισόδημα, έπεσε στο -72,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό είναι μικρότερο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν είχε ανέλθει σε -60,6%, αλλά είναι το ίδιο με τον Σεπτέμβριο 2019, σύμφωνα με τους Βασικούς Συγκεντρωτικούς Χρηματοοικονομικούς Δείκτες για τον Κυπριακό Τραπεζικό Τομέα.


Τα στοιχεία καταγράφονται σε πίνακα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με βασικούς συγκεντρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Ο πίνακας καταρτίστηκε με βάση τα Ενοποιημένα Τραπεζικά Στοιχεία (Consolidated Banking Data – CBD) που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μακροπροληπτικής ανάλυσης, η οποία διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα/Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται στοιχεία λογαριασμού αποτελεσμάτων, ισολογισμού, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται σε τριμηνιαία βάση από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές τραπεζικές αρχές (κεντρικές τράπεζες ή άλλες αρχές), μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για το κάθε κράτος-μέλος σε διασυνοριακό και διατομεακό ενοποιημένο επίπεδο με σκοπό να καταστεί εφικτή μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες ποιότητας χαρτοφυλακίου δημοσιεύονται ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον πίνακα της Κεντρικής Τράπεζας, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων δεν σημείωσαν διαφοροποίηση από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021, ενώ παραμένουν ελαφρώς βελτιωμένα από αυτά του Σεπτεμβρίου 2020.

Η συνολική κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά τους φόρους, σε σχέση με το συνολικό κεφάλαιο (return on equity ratio) παρουσιάζει ανάκαμψη στο 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όπου παρουσιάζονταν ζημιές ύψους 1,5%. Απέχει όμως πολύ ακόμη από τα επίπεδα κερδοφορίας που παρουσιάζονταν το 2019 και ανέρχονταν σε 8,1%.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών, τα μετρητά στην Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζουν αύξηση και ανέρχονται στο 33,9% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με 23,5% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μείωση παρουσιάζει το ποσοστό διαθέσιμων προς πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ως προς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτά έπεσαν στο 3,2%, σε σχέση με 4% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σημαντική μείωση παρουσιάζεται και στα δάνεια και στις απαιτήσεις. Από 65% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο μετά έπεσαν σε 56,2%.

Επιπλέον, έχουν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο τα αποθεματικά (συμπεριλαμβανομένων των κερδών) ανά σύνολο ιδίων κεφαλαίων, καθώς από 11,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθαν σε 22,6% τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από το 7,4% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
Τέλος, αυξημένη εμφανίζεται και η ρευστότητα μετρητών ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς από τον Σεπτέμβριο 2020 στον Σεπτέμβριο 2021 σημειώθηκε αύξηση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 η ρευστότητα μετρητών ανερχόταν στο 34%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top