Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με ειλικρίνεια και εντιμότητα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για συγκρότηση μιας αξιόπιστης συνεργασίας, με κόμματα που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος την Κυριακή για τις Προεδρικές, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου.
Ο Προεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε στην Παγκύπρια Πολιτική Συνδιάσκεψη για τις Προεδρικές Εκλογές που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πολιτικών συγκεντρώσεων της ΕΔΕΚ, ο οποίος άρχισε με τις Επαρχιακές Συγκεντρώσεις ώστε τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να διατυπώσουν τις εισηγήσεις τους και να υποβάλουν τις προτάσεις τους με βασικό στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της τακτικής που η ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει ενόψει των επικείμενων Προεδρικών εκλογών.
«Όσοι στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον πολιτικό ρόλο της ΕΔΕΚ για ακόμα μία φορά λογάριασαν λάθος», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως «οι ΕΔΕΚίτες ενωμένοι και αποφασισμένοι για ακόμα μία φορά θα τους διαψεύσουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε τη μάχη για την πραγματική αλλαγή. Θα δώσουμε τη μάχη ώστε η ΕΔΕΚ να είναι καθοριστικός διαμορφωτής της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο των Προεδρικών εκλογών του 2022, σε μια εποχή κρίσιμων εξελίξεων, τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών.
Αναφέρθηκε στην περαιτέρω κλιμάκωση της αναθεωρητικής, επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, η ποντιοπιλατική πολιτική που επιδεικνύουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις υπονομευτικές ενέργειες της Μ. Βρετανία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οικονομικές και άλλες παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία, οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις στα μικρομεσαία στρώματα του λαού μας, τα οποία βιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της αύξησης του κόστους διαβίωσης, αλλά και της αναλγησίας και αυθαιρεσίας του χρηματοπιστωτικού τομέα με τον τρόπο που προχωρεί στις μαζικές εκποιήσεις, κατά πλειοψηφία άδικες, σε βάρος των πολιτών.
Συνέπειες, πρόσθεσε, «οι οποίες θα προστεθούν στην ήδη κλονισμένη οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».
«Σε όλα τα παραπάνω εάν προστεθούν και τα θέματα του Μεταναστευτικού, των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, της διαφθοράς, η οποία έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο πολιτικό πλαίσιο αναφορικά με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές», ανέφερε.
Είναι λοιπόν προφανές, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «ότι η αξιόπιστη διαχείριση όλων αυτών των σύνθετων ζητημάτων με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας, επιβάλλουν η επόμενη διακυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από την πραγματική αλλαγή πολιτικής και όχι εναλλαγή προσώπων, που θα ακολουθήσουν την ίδια ή και χειρότερη κυβερνητική πολιτική».
«Η όποια συνεργασία κομμάτων πρέπει να είναι ειλικρινής, αξιόπιστη και να στηρίζεται σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού κύρους, με επιβεβαιωμένη πολυθεματική εμπειρία και ικανότητα διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων».
«Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών, ούτε και των εκπτώσεων απλά και μόνο για την συνύπαρξη κάποιων πολιτικών δυνάμεων σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Η συνεργασία πρέπει να είναι επιλογή, όχι αυτοσκοπός», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πρώτη στιγμή, η ΕΔΕΚ, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της αναφορικά με τις συνεργασίες.
Η όποια διαβούλευση για τη σύναψη συνεργασίας πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ οι οποίες είναι «στον διάλογο να συμμετέχουν από την αρχή, στη βάση της ισοτιμίας, όλα τα εν δυνάμει συνεργαζόμενα κόμματα, να καταγραφούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, όπως το κυπριακό, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, η υγεία, το μεταναστευτικό, η διαφθορά, και η επιλογή κοινά αποδεκτού υποψηφίου, για να είναι ορθολογικά δυνατή η λήψη των τελικών αποφάσεων».
Χωρίς από την πλευρά μας να υπάρχουν εμμονές, είπε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλύσουμε τα δεδομένα με απόλυτη αντικειμενική προσέγγιση, χωρίς συναισθηματισμούς και αυτοπαγιδεύσεις, εάν πραγματικά επιθυμούμε να συμβάλουμε στην πραγματική αλλαγή.
Η ΕΔΕΚ έμπρακτα απέδειξε διαχρονικά με συγκεκριμένες προτάσεις, την έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
«Η ΕΔΕΚ λόγω των καθαρών της θέσεων σε όλα τα θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, είχε ξεκάθαρες θέσεις» είπε, προσθέτοντας πως «δεν συμβιβάστηκε για να κεφαλαιοποιήσει κομματικά οφέλη». Γι’ αυτό, ανέφερε, «και είναι συστηματικά στο στόχαστρο εκείνων των πολιτικών, οικονομικών αλλά και άλλων κύκλων, που αντιλαμβάνονται ότι η ενίσχυση του ρυθμιστικού και του πολιτικού της ρόλου, ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους». Με διάφορους τρόπους, συμπλήρωσε, «επιχειρείται είτε συγκαλυμμένα, είτε απροκάλυπτα η εκλογική της αποδυνάμωση».
«Η πολεμική αυτή υπήρχε έκτοτε από ιδρύσεως του Κόμματος. Τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμα πιο έντονη, γιατί θεωρούν ότι σήμερα είμαστε πιο ευάλωτοι, λόγω της απουσίας του ιδρυτή και διαχρονικού ηγέτη μας, του Β. Λυσσαρίδη, αλλά και γιατί δεν είμαστε προβλέψιμοι», ανέφερε.
Ως αντιπολίτευση τα τελευταία 5 χρόνια με εποικοδομητικές παρεμβάσεις η ΕΔΕΚ, ανέφερε, «διασφάλισε σημαντικά οφέλη σε συμπατριώτες μας που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες, όπως η αύξηση της κατώτατης σύνταξης, η παραχώρηση σύνταξης στους θαλασσαιμικούς στο 50ο έτος ηλικίας, η έναρξη αναλογιστικής μελέτης για παραχώρηση σύνταξης στο 63 ο έτος ηλικίας σε εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, η επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για βρεφονηπιακή φροντίδα των παιδιών τους, η παραχώρηση επιδόματος διακίνησης σε εργαζόμενους, η επέκταση κατά δύο βδομάδες της γονικής άδειας, η επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες της υπαίθρου, η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας που επιβλήθηκε το 2012, η μισθολογική αναβάθμιση των εθελοντριών της Ε.Φ., η αύξηση μέχρι και 30 χιλ. ευρώ της επιδότησης για την απόκτηση κατοικίας, η αξιοποίηση υπό προϋποθέσεις για ιδιοκατοίκηση των αγροτεμαχίων».
«Ως κυβέρνηση θα είμαστε ακόμα πιο αποδοτικοί προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού μας», είπε ο κ. Σιζοπουλος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, «το προεκλογικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, είναι ασαφές και ρευστό.
Η όποια απόφαση μπορεί να μας παγιδεύσει ή/και να μας εκθέσει».
«Χωρίς να υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πρέπει να περιμένουμε το ξεκαθάρισμα του σκηνικού και μετά να προχωρήσουμε στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Απαιτείται προσεκτική διαχείριση, σοβαρή και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, όχι μόνο ότι φαίνεται στη βιτρίνα, αλλά κυρίως το τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, στο παρασκήνιο», είπε.
Δεν πρέπει, σημείωσε, «να καλλιεργήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε δεδομένοι, αλλά να εμπεδώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε αποφασισμένοι». Διαβεβαίωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με ειλικρίνεια και εντιμότητα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για συγκρότηση μιας αξιόπιστης συνεργασίας, με κόμματα που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος, στη βάση των προϋποθέσεων που ανέλυσα πιο πάνω».
«Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν το πρόγραμμα διακυβέρνησης, είτε τον υποψήφιο. Νεροκουβαλητές ή φτωχοί συγγενείς ποτέ δεν υπήρξαμε, αλλά και δεν πρόκειται να γίνουμε, όποιο και εάν είναι το τίμημα που θα κληθούμε να καταβάλουμε», είπε.
Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, «ήταν και είναι ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές», προσθέτοντας ότι «σε αυτή την πολιτική θα παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι, γιατί το οφείλουμε στην πατρίδας μας και τον λαό μας. Όσοι ενδιαφέρονται να έχουν τη στήριξη της ΕΔΕΚ στις επόμενες προεδρικές εκλογές ας το λάβουν σοβαρά υπόψη».
«Εάν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε τα συλλογικά όργανα του Κόμματος να προχωρήσουν και να λάβουν την οριστική απόφαση για τον τρόπο που η ΕΔΕΚ θα πορευτεί στις επόμενες εκλογές, η αυτόνομη κάθοδος δεν πρέπει να αποκλειστεί», είπε, προσθέοντας οτι «φυσικά, η κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα».
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική αξιοπιστία της ΕΔΕΚ, κατέληξε ο Μαρίνος Σιζοπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις