ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές 2023: Συνάντηση Σιζόπουλου-Κάρογιαν - «Οι ώρες είναι δύσκολες για την πατρίδα μας»

Προεδρικές 2023: Συνάντηση Σιζόπουλου-Κάρογιαν - «Οι ώρες είναι δύσκολες για την πατρίδα μας»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/3 στα γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ και του Προέδρου της ΔΗΠΑ με αντικείμενο συζήτηση τις προεδρικές εκλογές.

Μετά τη συνάντηση ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, τον φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Είχαμε όντως μια πολύ εγκάρδια αλλά και πολύ ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα και τα τρέχοντα θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν τις Προεδρικές εκλογές.

Είχα την δυνατότητα να εξηγήσω την πρότασή μας όπως την έχουμε καταθέσει στο Συνέδριό μας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Υπογράμμισα την θέση μας μέσα στα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας, μέσα από την οικονομική κρίση, μέσα από τα τεράστια ζητήματα τα υγειονομικά, ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την πορεία του εθνικού θέματος δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Μέσα στα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα και αναταράξεις όπως διαμορφώνονται ουσιαστικά την είσοδο μας σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, αυτό που προέχει κατά την άποψη μας στον τόπο μας, είναι ακριβώς να βάλουμε πλάτες πολλοί. Δεν είναι η ώρα του ενός κόμματος να κερδίσει πόντους σε βάρος του άλλου κόμματος. Είναι η ώρα που όλοι μαζί συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών και έχοντας υπόψιν και επίγνωση των τεραστίων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η κοινωνία, η πατρίδα μας, και των προκλήσεων, θεωρούμε θα ήταν το ιδανικό σενάριο όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν επτά - οχτώ πυλώνες. Από εκεί και πέρα μαζί ομόθυμοι να δώσουμε την μάχη για την κοινωνία, για την πατρίδα.

Όπως το έχουμε πει πολλές φορές τα προβλήματα, οι δυσκολίες, οι δυσχέρειες, αυτή η κρίση δεν κτυπά μόνο μέλη ή στελέχη ενός συγκεκριμένου κόμματος, κτυπά όλους ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Έχουμε πει ότι είναι ώρα να υποστείλουμε και αν μπορούμε, και νομίζω άμα το θελήσουμε θα μπορέσουμε, τις κομματικές σημαίες για πέντε χρόνια και να υψώσουμε την σημαία της Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα που η κοινωνία μας έχει ανάγκη, τώρα είναι οι πολίτες που χρειάζονται ισχυρά μηνύματα από τις κομματικές και πολιτικές ηγεσίες ότι θα πρέπει να θέσουμε το συλλογικό καλό πάνω από όποιο προσωπικό ή κομματικό καλό.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο για αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσε, να εξηγήσω την πρόταση μας. Έχουμε συμφωνήσει να βρισκόμαστε σε διάλογο, σε επαφή. Όντως ήταν μια πολύ αμφίδρομα δημιουργική συζήτηση και νιώθω ότι θα καταφέρουμε στο τέλος, η ευχή και ελπίδα μας είναι να καταφέρουμε, οι προκλήσεις οι κίνδυνοι που λογχεύουν στο τόπο μας που μπορεί να τους δοθεί και μεγάλες ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε προς το καλό της πατρίδα μας, προς το καλό της κοινωνίας. Ευχαριστώ φίλε Μαρίνο για αυτή την δυνατότητα που μου έδωσες να παραθέσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας».

Ακολούθως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο, Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Μάριο Καρογιάν για αυτή την συνάντηση την οποία ομολογουμένως, και θέλω να το δηλώσω, ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και πολύ ενδιαφέρουσα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, ζήτησα διευκρινήσεις, ζήτησα εξηγήσεις πάνω στην συγκεκριμένη πρόταση.

Κατέθεσα κάποιους δικούς μου προβληματισμούς και κάποιες δικές μου εισηγήσεις, οι οποίες θεωρώ ότι ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην συνολική και τελική διαμόρφωση αυτής της πρότασης γιατί δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από την Δημοκρατική Παράταξη και από την ΕΔΕΚ όπως την έχει καταθέσει ο φίλος ο Μάριος Κάρογιαν αλλά και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Οπωσδήποτε αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε ανοικτοί να συνεχίσουμε τον διάλογο, να συνεχίσουμε τις συζητήσεις γιατί αυτό που προέχει σήμερα είναι πώς οι πολιτικές δυνάμεις με οποιαδήποτε μορφή θα μπορέσουν να συνεργαστούν αξιόπιστα στην βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος.

Όπως ήταν και η χθεσινή εισήγηση για την γενική κατεύθυνση, της πολιτικής μας συγκέντρωσης, στην βάση ενός υποψηφίου Προέδρου εγνωσμένου κύρους και δυνατοτήτων, εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος γιατί οι ώρες είναι δύσκολες για την πατρίδα μας και θα πρέπει με σύνεση, με συνέργεια και εποικοδομητικά να στηρίξουμε τους πολίτες και την πατρίδα μας.

Στην βάση αυτών των κατευθύνσεων εμείς θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε δυνατότητες και πιθανότητες συγκρότησης μιας αξιόπιστης, ειλικρινούς και έντιμης συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι φαίνεται δύσκολη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την καθολική συμμετοχή των κομμάτων και εάν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να δώσει μια διέξοδο για μια ευρύτερης συνεργασίας κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Δεν έχουμε προχωρήσει στο θέμα να συζητήσουμε ονόματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πάρα πολύ πρόωρο. Από την άλλη πλευρά εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και από την πλευρά και της δικής μας της απόφασης που λήφθηκε χθες στην Παγκύπρια Συγκέντρωση, ότι ακριβώς αυτή η προοπτική θα εξεταστεί με προσοχή, με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν λοιπόν καρποφορήσει, καλώς. Εάν δεν καρποφορήσει τότε υποχρεωτικά θα γίνουν εναλλακτικές επιλογές μεταξύ των οποίων από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν θα αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου μας. Όμως θα εξαντλήσουμε αρχικά κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα συγκρότησης μιας αξιόπιστης συνεργασίας όπως την έχω αναφέρει προηγουμένως».

Στην ίδια ερώτηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ απάντησε ότι δεν συζήτησαν ονόματα και ούτε είναι η ώρα για ονοματολογία. Εξήγησε ότι η εισβολή στη Ρωσία, η υγειονομική κρίση και οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα γύρω μας. Επανέλαβε ότι η ΔΗΠΑ κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευρύτερης αποδοχής και ελπίζει στη στήριξη και από άλλες δυνάμεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top