Mε 99 ψήφους υπέρ και 84 κατά, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Cyprus Public Transport αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας στην επαρχία Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζουν δουλειά το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λάρνακας
Νωρίτερα σήμερα, στην επαρχία Λάρνακας αποφασίστηκε η άρση των απεργιακών μέτρων και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από το μεσημέρι στις θέσεις τους.
Οι Υπουργοί Εργασίας και Μεταφορών ζήτησαν από τους εργαζόμενους να αναστείλουν την απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να παρέμβουν θεσμικά για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Γι` αυτό τον λόγο, ακυρώθηκε η κινητοποίηση που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας, που περιλάμβανε πορεία και παράδοση ψηφισμάτων από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντ` αυτής, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση των εργαζομένων στα κτίρια της ΣΕΚ, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Ο Χαράλαμπος Αυγουστή, Αναπληρωτής ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και ο Άθως Ελευθερίου, ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνέλευσης, έκαναν έκκληση προς την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Μεταφορών, ανεξαρτήτως των μέτρων, να προχωρήσουν με την πρωτοβουλία τους για να συζητηθούν τα προβλήματα, να βρεθούν λύσεις και να τεθούν σύντομα χρονοδιαγράμματα όπου χρειάζονται, για να αρθούν τα απεργιακά μέτρα. Οι συντεχνίες δηλώνουν έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, όποτε καλεστούν, δήλωσαν, ενώ απολογήθηκαν από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία.
"Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επαρχία Λευκωσίας", είπε ο κ. Ελευθερίου. Τα Υπουργεία "γνωρίζουν τα προβλήματα από το 2020 όταν έγινε ξανά απεργία. Δόθηκαν υποσχέσεις, συμφωνήθηκαν χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν έχουν τηρηθεί", συμπλήρωσε.
Η ευθύνη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού "βαραίνει αποκλειστικά τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία μονομερώς έχει πάρει αποφάσεις και έχει διακόψει τη διαδικασία που είχαμε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση αυτών των ζητημάτων", δήλωσε.
Ο κ. Αυγουστή σημείωσε ότι αύριο Τετάρτη θα γίνει "Γενική Συνέλευση για ενημέρωση του κόσμου και πιθανόν η κινητοποίηση που θα γινόταν σήμερα προς τα δύο Υπουργεία, Εργασίας και Μεταφορών, να πραγματοποιηθεί αύριο".
"Αυτός ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην εταιρεία, και πρέπει να ξαναβρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν και στη Λευκωσία, όπως πάρθηκε σήμερα απόφαση να αρθεί η απεργία στη Λάρνακα", συμπλήρωσε ο κ. Αυγουστή και πρόσθεσε ότι "η εταιρεία την Παρασκευή παραβίασε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και ανάγκασε αυτούς τους εργαζόμενους και στις δύο επαρχίες να βγουν έξω σε απεργιακά μέτρα. Την ευθύνη έχει καθαρά η εταιρεία".
Οι εργαζόμενοι στην αστική συγκοινωνία κατήλθαν σε αυθόρμητη επ’ αόριστον απεργία την Παρασκευή, όταν η εταιρεία προχώρησε σε 36 απολύσεις. Οι απολύσεις έχουν αποσυρθεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος, ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά τους χρονολογούνται.
Ο Νίκος Γκίκας και ο Θάνος Μεγαλοοικονόμου, οδηγοί στην εταιρεία, ανέφεραν ότι οι συμβάσεις εργασίας τους είναι απαρχαιωμένες, δουλεύουν πολλές ώρες χωρίς επαρκή διαλείμματα και με χαμηλούς μισθούς.
"Δουλεύουμε 10 ώρες για να πληρωθούμε 8, 6 μέρες τη βδομάδα, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουμε πενθήμερο σε εφταήμερο, 7:30 ώρες, όπως εργάζονται στην Ευρώπη", αναφέρει ο κ. Γκίκας. "Δεν νοείται να είσαι οδηγός σε αστικό λεωφορείο, να κουβαλάς κόσμο και να δουλεύεις 60 και 70 ώρες τη βδομάδα για να πάρεις ένα μισθό που έπρεπε να τον παίρνεις σε 3-4 μέρες. Με κούραση, με κόπο", πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις