Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στο Val de Loire της Γαλλίας οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «Ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πολίτες», στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Γιαννάκης Γαβριήλ (επικεφαλής), Σάβια Ορφανίδου και Ηλίας Μυριάνθους.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Γαβριήλ, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τον αειφόρο τουρισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επισήμανε τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκληθούν στην τουριστική βιομηχανία και σε ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, όταν ο τομέας κληθεί να υλοποιήσει πολυδάπανες δράσεις, την ίδια στιγμή που αγωνίζεται να επιβιώσει από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο μετακύλησης αυτών των δαπανών στους καταναλωτές και κατ’ επέκταση στους τουρίστες, καθιστώντας τα ταξίδια πολυτέλεια των λίγων. Οι επιπτώσεις από την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Κύπρο, ένα απομακρυσμένο νησί, με περιορισμένη πρόσβαση και με σημαντικό αριθμό εισαγωγών βασικών αγαθών αναμένεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν στα άλλα κράτη μέλη, υπογράμμισε ο κ. Γαβριήλ. Έκανε ειδικότερη αναφορά στην αεροναυτιλία που, όπως επισήμανε, θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, αλλά και του κόστους ζωής.
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Ευρώπη να καταστεί μη ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αφού λόγω αυξημένου κόστους του τουριστικού προϊόντος, οι τουρίστες θα επιλέγουν φτηνότερους τουριστικούς προορισμούς εκτός ΕΕ, που δεν ακολουθούν τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ. Προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και μέτρα προώθησης των πράσινων πολιτικών, θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει δράση για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Σε παρέμβασή του για το ίδιο θέμα, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι ο τουρισμός υπέστη σοβαρό πλήγμα, συνεπεία της πανδημίας του COVID-19 και ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών, αναμένονται νέες σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Μυριάνθους τόνισε ότι οι κρίσεις αυτές πρέπει να προβληματίσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι είναι καιρός να υιοθετηθεί μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα του τουρισμού.
Χρειάζεται, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, ο τουρισμός να μετατραπεί σε έναν πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τομέα. Τόνισε επίσης ότι η έντονη τουριστική ανάπτυξη προκαλεί δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων επείγει η χάραξη μιας πολιτικής στήριξης των τοπικών αρχών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισήμανε ο κ. Μυριάνθους, αναλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής δραστηριότητας και πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον και η λαϊκή παράδοση. Τέλος, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης του αγροτουρισμού, της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα με έμφαση στην ύπαιθρο, της προώθησης της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Aνακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις Βουλευτικές του 2026 ο Νίκος Πελετιέ - Δείτε βίντεο
• Εορτολόγιο Κυριακή 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις