Τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας ουδεμία διαφορά έχουν με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το 1974, αφήνοντας νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, δήλωσε την Παρασκευή ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέας Ιωσήφ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, στον πανηγυρικό της ημέρας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου που εκφώνησε στο ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου, επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου παραμένοντας προσηλωμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα μέσω της διπλωματικής οδού προσπαθώντας να εξευρεθεί ο τρόπος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες οι οποίες θα φέρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Σημείωσε ταυτόχρονα πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλουν την απαράδεκτη θέση για δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η στάση της Τουρκίας συνοδευόμενη και με μία σειρά από νέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου.
Αναφέροντας περαιτέρω ότι οι διαχρονικοί στόχοι της Τουρκίας δεν είναι άλλοι από την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου, τουρκοκυπριακού ούτω καλούμενου κρατιδίου, υπογράμμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεση του στις 9 Ιουλίου του 2021 ρητώς αναφέρει πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει σαφές σε πολλά ψηφίσματα πάνω από πενήντα χρόνια ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί της Κύπρου».
Λίγες μέρες αργότερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από ειδική για την Κύπρο Σύνοδο, τόνισε ότι το σώμα «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε περαιτέρω ο κ. Ιωσήφ.
Είπε ακόμα πως το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σημειώνοντας ότι «εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε μόνο υπό συνθήκες ομόνοιας και αδελφοσύνης».
Παραπέμποντας στα λόγια του Κολοκοτρώνη: «Σε μας μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια της πολιτείας, την ομόνοιαν, τη θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν», σημείωσε ότι για την επανένωση της Κύπρου και τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, μακριά από συγκρούσεις και διχαστικά σύνδρομα.
«Οφείλουμε να εργαστούμε υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πάσης φύσεως προβλήματα, οδηγώντας τον τόπο μας μπροστά, ως υπόσχεση για τις επερχόμενες γενιές, που έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον», συνέχισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις