ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολένα που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Πούτιν και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μιλά για τη φρίκη του πολέμου

Η Ολένα που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Πούτιν και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μιλά για τη φρίκη του πολέμου

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες που είχαν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έδειχνε μία γυναίκα τραυματισμένη στο δεξί της μάτι και αιμόφυρτη μπροστά από ένα κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο. Η γυναίκα αυτή, ασφαλής πλέον, λύνει τη σιωπή της για τα όσα έζησε στη φρίκη του πολέμου.

Όπως αναφέρει Daily Mail, η Olena Kurylo τυφλώθηκε στο δεξί της μάτι όταν ένας πύραυλος κατέστρεψε την πολυκατοικία της τις πρώτες ώρες της βίαιης εισβολής της Ρωσίας τον περασμένο μήνα. Ενώ η τρομοκρατημένη νηπιαγωγός κρυβόταν από τον βομβαρδισμό για ένα δεκαπενθήμερο σε ένα κρύο, σκοτεινό υπόγειο, το αιματοβαμμένο πρόσωπό της κοιτούσε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας ένα κύμα αποστροφής εναντίον του Πούτιν.

Η Olena σήμερα, βοηθήθηκε από την βρετανική εφημερίδα προκειμένου να ολοκληρώσει μια αξιοσημείωτη απόδραση από την Ουκρανία και πλέον χειρουργήθηκε στα τραύματά της στην Πολωνία. Οι γιατροί ελπίζουν να σώσουν το μάτι της και να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος της όρασής της.

Η Olena, η οποία είναι μισή Ρωσίδα, έμεινε με κομμάτια γυαλιού στο δεξί της μάτι και εκατοντάδες σωματίδια ενσωματωμένα στο δέρμα της όταν ο πύραυλος εξερράγη έξω από το διαμέρισμά της με δύο υπνοδωμάτια στο Chuhuiv, μια πόλη κοντά στην πόλη Χάρκοβο. Οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Η Olena, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού θα χρειαζόταν χειρουργείο στα μάτια, όταν την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση έγινε επιτακτική. Όπως την ενημέρωσαν οι γιατροί ο κίνδυνος μόλυνσης και εν συνεχεία μηνιγγίτιδας ήταν κάτι παραπάνω από ορατός και θα έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα προκειμένου όχι μόνο να σώσει το μάτι της αλλά και τη ζωή της.

Μιλώντας στη Daily Mail, αφηγήθηκε με γενναιότητα την εκπληκτική ιστορία της και πώς γλίτωσε από την επίθεση με την 27χρονη κόρη της και τον πόνο της καρδιάς της που άφησε πίσω της τον σύζυγό της Mykola, 54 ετών. Το ζευγάρι ξύπνησε στις 5.20 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου από τρεις τεράστιες εκρήξεις που φαινόταν ότι προήλθαν από ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ήταν λιγότερο από μία ώρα αφότου ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εισβάλει.

«Παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ξεκινούσε πραγματικά ένας πόλεμος», είπε. «Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν «αυτό συμβαίνει πραγματικά». Υπήρξε μια μικρή περίοδος σιωπής πριν από μια μεγάλη έκρηξη.

«Ο Mykola έφυγε για να γεμίσει το αυτοκίνητο με βενζίνη για να μπορέσουμε να δραπετεύσουμε όσο έφτιαχνα τα πράγματα. Αλλά του έσκασε το λάστιχο και τα 30 λεπτά που πέρασε για να αντικαταστήσει τον τροχό του έσωσαν τη ζωή». Έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα του ζευγαριού, η Olena καθόταν σε έναν καναπέ στην κρεβατοκάμαρά τους όταν ξαφνικά άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και είδε θραύσματα γυαλιού να πετούν προς το μέρος της.

«Είναι σαν φωτογραφία, μπορώ να το απεικονίσω τόσο καθαρά. Το παράθυρο έσπασε σε χίλια μικρά κομμάτια», είπε. «Είναι θαύμα που επέζησα. Απλώς θυμάμαι ότι σκέφτηκα: «Δεν είμαι έτοιμη να πεθάνω». Μόλις είχαμε ανακαινίσει το σπίτι μας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάποιος θα μπορούσε να χάσει κάτι τόσο γρήγορα».

Ο πύραυλος άφησε έναν κρατήρα πλάτους 30 ποδιών δίπλα στο χώρο στάθμευσης όπου ο Mykola στάθμευε κανονικά το αυτοκίνητό του. Το επίκεντρο της έκρηξης ήταν περίπου 70 πόδια από το διαμέρισμά τους. Επικράτησε ένα λεπτό σιωπής προτού η Όλενα ακούσει τους ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια.

«Το αίμα έτρεχε στο πρόσωπό μου και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Είχα εκατοντάδες σωματίδια γυαλιού ενσωματωμένα στο δέρμα μου, αλλά δεν ένιωσα πόνο καθώς έπαθα σοκ. «Σε εκείνο το σημείο δεν ήξερα ότι υπήρχε γυαλί στο μάτι μου καθώς ήταν γεμάτο αίμα. Συνέχισα να σκουπίζω το πρόσωπό μου με ρούχα για να προσπαθήσω να σταματήσω την αιμορραγία, αλλά δεν το έκανε».

Η Olena κάλεσε τον σύζυγό της και την κόρη της Katya για να τους πει ότι είναι ζωντανη, πριν καταφέρει να βρει ασθενοφόρο για να καλύψει τις πληγές της. Εκεί φωτογραφήθηκε από τον Αμερικανό φωτογράφο Wolfgang Schwan, του οποίου η «στοιχειωμένη» εικόνα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια περίμενε τον Mykola να επιστρέψει πριν πάει στο νοσοκομείο επειδή «υπήρχαν πολύ περισσότεροι τραυματίες» που «χρειάζονταν ασθενοφόρο περισσότερο από αυτήν».

Σε ένα κοντινό νοσοκομείο, η Olena είπε ότι είχε τραυματισμό στο δεξί της μάτι – αλλά απλώς την απέστειλαν με οφθαλμικές σταγόνες επειδή δεν υπήρχαν οφθαλμίατροι στην πόλη. Καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας γύρω από το Χάρκοβο εντάθηκαν, το ζευγάρι αναζήτησε καταφύγιο σε μια καμπίνα σε ένα μικρό χωριό στο δάσος έξω από την πόλη, ενώ η κόρη Katya κατέφυγε στην πόλη Dnipro με τις δύο γάτες της.

Η Olena και ο Mykola πέρασαν 12 τρομακτικές μέρες στο υπόγειο του απομακρυσμένου σπιτιού - πολύ φοβισμένοι να φύγουν. «Βλέπαμε ότι η περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς και βλέπαμε τους πυραύλους», είπε η Olena: «Μπορούσαμε να νιώσουμε τα ωστικά κύματα από τις εκρήξεις. Δεν τόλμησα να φύγω».

Όταν τελικά αναδύθηκε και ανέβηκε στο κυρίως σπίτι, κοιμήθηκε στο μπάνιο με χαλάκια γιόγκα. «Δεν ήθελα να είμαι γύρω από τα παράθυρα. Θα κοιμόμουν μόνο στο μπάνιο. Δεν ήταν ασφαλές στην κρεβατοκάμαρα, καθώς ήταν ένα δωμάτιο με παράθυρα». Σε αυτό το σημείο, η Olena γνώριζε ότι ήταν επίσης θύμα μιας άθλιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης καθώς διαδόθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί στο διαδίκτυο ότι η φωτογραφία της με τα τραύματά της ήταν ψεύτικη και ότι ήταν… ηθοποιός. «Ήταν φρικτό», είπε. «Ένιωσα προσβεβλημένη».

Η Daily Mail μέσω της φωτογραφίας κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί της και να τη βοηθήσει μέσω μίας δύσκολης επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν αρκετοί φορείς έτσι ώστε αυτή και ο σύζυγός της να δραπετεύσουν από την καλύβα στην οποία βρίσκονταν και να βρεθούν στην Πολωνία όπου χαίρουν ιατρικής περίθαλψης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top