ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή δεδομένων στην ΤΑ: Ο ΠτΔ ανέπεμψε μέρος του νομοσχεδίου για δύο δήμους

Αλλαγή δεδομένων στην ΤΑ: Ο ΠτΔ ανέπεμψε μέρος του νομοσχεδίου για δύο δήμους

Μέσω επιστολής του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε το Σώμα για την απόφασή του να αναπέμψει μέρος του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής μόλις στις 3 Μαρτίου 2022.

Στην αναπομπή προς την Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διοικητική πρόταση δημιουργία δήμων ή συνένωσης ή κατάργησής τους εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας με βάση το Άρθρο 177 του Συντάγματος.

Το αναπεμπόμενο μέρος του Νόμου περί Δήμων αφορά τους νέους Δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς.

Η Βουλή είχε ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας Δήμου Ακάμα με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίννιας, Κάθηκα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ακάμα.

Επίσης είχε ψηφίσει υπέρ της δημιουργία Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας (Χρυσοχούς), Ανδρολύκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρήτου Τέρρα, Μακούντας, Νέου Χωρίου (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς, που μετανομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.

Η εκτελεστική εξουσία εισηγείται σε σχέση με τον περί Δήμων Νόμο αντί την ίδρυση του Δήμου Ακάμα να ψηφίσει η Βουλή, την ίδρυση του δήμου Δυτικής Πάφου, ο οποίος αποτελείται από τον Δήμος Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Κισσόνεργας, Χλώρακας, Έμπας και Λέμπας και την αφαίρεση των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα και συγκεκριμένα των κοινοτήτων Ανδρολύκου, Δρούσειας και Νέου Χωρίου Πάφου, από τον νέο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Σε σχέση με των περί κοινοτήτων (τροποποιητικό) νόμο εισηγείται να ψηφίσει κατάργηση του συμπλέγματος Η, που αφορά τις κοινότητες Έμπα, Λέμπα και Χλώρακα και ένταξη των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα σε Ενιαίο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων που να περιλαμβάνει την Ανδρολύκου, Κάτω Αρόδες, Πάνω Αρόδες, Δρούσεια, Ίννια, Κάθηκας, Νέο Χωριό Πάφου και Φασλί.

Στους λόγους αναπομπής αναφέρεται ότι με την εφαρμογή των αναπεμπόμενων διατάξεων, ενδεχόμενη διοικητική διαίρεση και/η διαχωρισμός της χωρικής οντότητας των επτά κοινοτήτων και ενσωμάτων κάποιων εξ’ αυτών στο νέο Δήμο Ακάμα και των υπόλοιπων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά διοικητικά, πρακτικά, πολεοδομικά, κοινωνικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα στη μελλοντική ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Παράλληλα αναφέρεται σε κινδύνους εφαρμογής των αναπεμπόμενων διατάξεων που στην ουσία τους θα επιτρέπουν τη μη ισότιμη μεταχείριση των επηρεαζόμενων δημοτών τους, ενώ θα καταστρατηγούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι δεν έχει τεκμηριωθεί από τη νομοθετική εξουσία, πώς είναι αρμοδιότητά της η δημιουργία νέου Δήμου/Δήμων και ο καθορισμός των διοικητικών ορίων τους και πώς μπορούν να ανταποκριθούν στο ίδιο κριτήριο και στον ίδιο βαθμό αναγκαιότητας, που έθεσε συνολικά ο νομοθέτης για τη μεταρρύθμιση, επιτρέποντας τις διοικητικές διαιρέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο στο βαθμό που είναι αντικειμενικά απαραίτητο και δικαιολογημένο.

Αναφέρεται επίσης ότι οι αναπεμπόμενες διατάξεις, όχι μόνο δεν συνάδουν, αλλά αντιμάχονται τον ουσιαστικό σκοπό της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προσδιορίζεται ως η δημιουργία δυναμικών και λειτουργικών διοικητικών μονάδων ικανών να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ευθύνες τους. Οι αναπεμπόμενες διατάξεις, αναφέρεται, λόγω της μη επαρκούς θεμελίωσής τους, θα οδηγήσουν σε δυσλειτουργία, αφού η εφαρμογή τους όπως εν τέλει διαμορφώθηκαν καθίσταται ουσιαστικά και πρακτικά αναποτελεσματική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top