Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Σε ομιλία του στην πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίιου 1955-59 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε με τη συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου, που υπογράφηκε με το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα «αποτελεί το κύριο στήριγμά μας στις δύσκολες ώρες που πέρασε και περνά η πατρίδα μας από τότε μέχρι σήμερα, με μεγαλύτερη τραγωδία την εισβολή του 1974 και το βάρος της τουρκικής κατοχής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 67 χρόνια από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ
Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έπαψε στιγμή να εργάζεται μεθοδευμένα επιδιώκοντας την επανέναρξη του διαλόγου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική μας συνέχεια και προοπτική. Μια λύση που να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και που να διασφαλίζει το σπουδαίο αγαθό της ειρήνης».
Στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε ότι δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός φρικτού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που εξελίσσεται μπροστά στις οθόνες μας, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές, ανθρώπινες απώλειες, πρόσφυγες και βέβαια ανείπωτο πόνο, φόβο, αγωνία και ανασφάλεια.
"Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή, ως χώρα που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τέτοια θλιβερά γεγονότα, αντέδρασε με ενσυναίσθηση, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή, η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό», ανέφερε.
Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε ως ισότιμο μέλος, συνέχισε «καταβάλλει προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Η αξιοποίηση της διπλωματικής οδού μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ο τερματισμός κάθε επιθετικής ενέργειας αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας».
Αυτό, σημείωσε ο κ. Πελεκάνος «το αναγνωρίζει όλος ο πολιτικός πολιτισμός της ανθρωπότητας και ιδιαιτέρως η Ευρώπη, η οποία επιδιώκει ενωμένη να διαφυλάξει την ειρήνη απέναντι στις νέες προκλήσεις και εκφάνσεις της βαρβαρότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε «ενεργοποιούνται και οι δικές μας αντιδράσεις που αποσκοπούν πρωτίστως στην υπεράσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας. Επιπρόσθετα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη από μέρους της Κυβέρνησης στρατηγικών συμμαχιών σε διάφορους τομείς, οι οποίοι αναδεικνύουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Στην ομιλία του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «με πνεύμα αντίστασης στα κατακτητικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες μας. Συνεχίζουμε να επιζητούμε την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας και την καλλιέργεια συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης. Χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη λήθη, την άγνοια και την αναλήθεια να κερδίσουν».
Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 με τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «σήμερα μνημονεύουμε τους ηρωικούς νεκρούς μας και όλους όσοι αγωνίστηκαν για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ελευθερία του νησιού μας. Ο κυπριακός ελληνισμός, μετά από πολλά χρόνια καταπίεσης, όρθωσε το ανάστημά του και με ομοψυχία, ενότητα και θάρρος αντιστάθηκε στον αδίστακτο κατακτητή».
Για τη Λάρνακα ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως η πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα, ανασυνθέτοντας το ένδοξο παρελθόν της, έθρεψε τα δικά της ηρωικά παιδιά, άντρες και γυναίκες, νέους αγνούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, μεταξύ αυτών ο Μιχαλάκης Παρίδης, ο Ανδρέας Σουρουκλής, ο Πετράκης Κυπριανού αλλά και ο μικρότερος ήρωας του αγώνα του εφτάχρονου μαθητή Δημητράκη Δημητριάδη, τη μνήμη του οποίου αποκατέστησε πρόσφατα, ως αρμόζει, η Πολιτεία.
Φωτίου: Η Κύπρος δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τη φυσική και εθνική της επιβίωση
Η Κύπρος δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τη φυσική και εθνική της επιβίωση παρά τις προκλήσεις, ανέφερε την Παρασκευή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως η Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της στα κατεχόμενα, επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους προαποκλείοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
Σε ομιλία του στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «η ανεξαρτησία αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό όπλο στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, την επανένωση της πατρίδας και την επιβίωση του λαού μας. Με την ανεξαρτησία και τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν, αγωνιζόμαστε σε κάθε επίπεδο για να προασπίσουμε τις δίκαιες θέσεις μας ανταποκρινόμενοι με ευθύνη και σοβαρότητα στις προκλήσεις που τίθενται ενώπιον μας».
Αφού ανέφερε πως ο δρόμος παραμένει δύσβατος και οι προκλήσεις μεγάλες αλλά εμείς δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση.
Αναφερόμενος στην 1η Απριλίου 1955 ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι αποτελεί την κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.
"Ο ελληνισμός της Κύπρου ξεσηκώνεται ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία, τη μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη της εποχής, η οποία εξαγόρασε το νησί μας το 1878 από τους Τούρκους κατακτητές του. Ο ξένος δυνάστης αρνιόταν πεισματικά να αναγνωρίσει το δικαίωμα του κυπριακού λαού να διαφεντεύσει τη δική του μοίρα", ανέφερε.
Σημείωσε ότι παρά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις των Κυπρίων, «ο ελληνισμός της Κύπρου εντείνει τον ειρηνικό του αγώνα για εθνική δικαίωση και ελευθερία. Στο κάλεσμα της ΕΟΚΑ προστρέχουν χιλιάδες αμούστακα μαθητούδια, νέοι και νέες, άντρες και γυναίκες, άνθρωποι μεσήλικες και ηλικιωμένοι, άξιοι γόνοι της ελληνορθόδοξης φύτρας» με στόχο και πόθο την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Προεδρίας στην ομιλία του είπε ακόμα ότι εμπνεόμαστε από τα ιδανικά των ηρώων μας και αντλούμε δύναμη από τις αξίες που ανέδειξε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 55 - 59 και διατηρούμε τα αναγκαία διδάγματα ως μία ανεξάντλητη πηγή ηθικής δύναμης.
Τα μηνύματα του αγώνα του 55-59, είπε ο Επίτροπος, αποκτούν για όλους μας μια καθοριστική σημασία, που δεν έχουμε το δικαίωμα να την αγνοούμε ή να την παραγνωρίζουμε και αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος προς όλους τους ήρωές και προς τους πεσόντες και αγνοούμενους της Σωτήρας που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια απόκρουσης της τουρκικής εισβολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις