ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οροθετικά άτομα: Η προάσπιση των δικαιωμάτων τους στη Βουλή

Οροθετικά άτομα: Η προάσπιση των δικαιωμάτων τους στη Βουλή

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών συνήλθε σε συνεδρία της σήμερα, Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, και άρχισε, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, τη συζήτηση του θέματος «Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων».

Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Κουκουμά, Άριστού Δαμιανού και Αλεξάνδρας Ατταλίδου, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο και έγινε δέκτης εισηγήσεων για επίλυσή τους.

Επιπροσθέτως, κρατικοί αρμόδιοι ενημέρωσαν για τις ενέργειες των υπηρεσιών τους για απάμβλυνση των εν λόγω προβλημάτων, αλλά και για τις δράσεις που αναπτύσσουν προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

Δηλώσεις της βουλεύτριας του Κινήματος κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου για τα οροθετικά άτομα

Σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων συζητήθηκε το θέμα των οροθετικών ατόμων. Ορθά το θέμα συζητήθηκε στην εν λόγω επιτροπή γιατί το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην πρόσβαση της υγείας, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι θέμα το οποίο άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και θεωρούμε ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα για το θέμα των οροθετικών ατόμων ή των ατόμων με HIV/AIDS γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν όλα τα πρωτόκολλα στο Υπουργείο Υγείας, και στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες υποχρεώνουν άτομα να υποστούν εξετάσεις ή διάκριση προς το πρόσωπο τους επειδή είναι φορείς του HIV. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι μια μεγάλη ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση αλλά και ενημέρωση όλων όσων ασχολούνται με θέματα υγείας και θέματα στήριξης.

Η Γρηγόριος κλινική είναι με ένα γιατρό εδώ και δύο χρόνια. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Επίσης ως ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να εξεύρουμε τρόπους ούτως ώστε όλα τα άτομα τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα να προστατεύονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, να έχουν δικαίωμα στην ανωνυμία και να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της πρόσβασης τους στα σύγχρονα φάρμακα που βοηθούν για αντιμετώπιση του HIV, αλλά και σε άλλες ιατρικές υπηρεσίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top