ΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο: Νέο ράλι τιμών μπροστά στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Νέο ράλι τιμών μπροστά στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι

Μετά την καθοδική τάση των τελευταίων ημερών, το πετρέλαιο πήρε χθες 4/4 ξανά την ανηφόρα, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για τους Ασιάτες αγοραστές.

Έτσι, χθες το West Texas Intermediate ανέβηκε έως και 4,5% κατά 3,98 δολάρια, στα 103,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent για τον διακανονισμό Ιουνίου αυξήθηκε κατά 3,60 δολάρια στα 107,99 δολάρια, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη Ρωσία τη Δευτέρα για φερόμενες θηριωδίες από τον στρατό της σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι θα εργαστεί επειγόντως για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα συζητήσει πιθανές κυρώσεις σε πετρέλαιο και άνθρακα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι όλοι οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία πρέπει να διακοπούν το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για πελάτες σε όλες τις περιοχές. Συγκεκριμένα, η Saudi Aramco αύξησε την τιμή του Arab Light στην Ασία κατά 4,40 δολάρια σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, μια μεγάλη αύξηση που ώθησε τις τιμές σε επίπεδο ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και δύο χρόνια, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια γιγάντια απελευθέρωση πετρελαίου από το στρατηγικό τους απόθεμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες της Δύσης.

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη γνωστοποιήσει τη συνεισφορά τους, η οποία θα συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στη μείωση της στενότητας στην αγορά και του σοκ προσφοράς από τη Ρωσία, μετά τις κυρώσεις», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής στον OANDA.

«Αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση, αλλά προσφέρει ένα απόθεμα ασφαλείας τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι παραγωγοί αυξάνουν την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+ που μέχρι τώρα αρνείται να επιταχύνει τις προσπάθειές του με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο», όπως πρόσθεσε.

Ο Όμιλος Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να είναι υψηλότερες λόγω του κινδύνου διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία, αλλά και ότι η αγορά εξακολουθεί να προσπαθεί να καθορίσει πόσα βαρέλια έχουν χαθεί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες εκτός του πολέμου στην Ουκρανία που καθορίζουν την πορεία της αγοράς. Για παράδειγμα, το Ιράν δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα και εάν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει τις επίσημες εξαγωγές ιρανικού αργού.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού που μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου. Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης βρίσκονται σχεδόν όλοι υπό κάποια μορφή lockdown καθώς υπάρχουν περισσότερες από 13.000 καθημερινές νέες μολύνσεις. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και ένα κρούσμα από νέα παραλλαγή του covid.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top