ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, ζητεί η ΣΕΚ

Ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, ζητεί η ΣΕΚ

Την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη πως η προηγούμενη έγινε το 2002 στα πλαίσια της τότε ανάγκης για εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εκφράζει η ΣΕΚ.
 

«Η Κύπρος χρειάζεται μια γενική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διορθώνει πράγματα και θα αποκαθιστά αδικίες που δημιούργησαν σε βάρος των εισοδημάτων των πολιτών που ακρωτηριάσθηκαν από δυσβάστακτες φορολογίες που επιβλήθηκαν με ταχύτητες φωτός μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2013», αναφέρει η ΣΕΚ σε ανακοίνωση.
 
Αναφέρει πως «οι συγκυρίες τώρα στην οικονομία είναι τέτοιες (π.χ. ανάγκη αύξησης του εταιρικού φόρου στο 15%, ανάγκη πάταξης φοροδιαφυγής) που ευνοούν μια ολοκληρωμένη φορομεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και προσθέτει πως «αποσπασματικές προσεγγίσεις απορρίπτονται γιατί δημιουργούν στρεβλώσεις στο σύνολο της οικονομίας, όπως κατ’ επανάληψη εξήγησε».
 
«Μια φορολογική μεταρρύθμιση – που θα βρίσκεται ασφαλώς μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους – θα μειώσει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι πολίτες, θα ενισχύσει τα εισοδήματα τους, θα αυξήσει τη ροπή προς κατανάλωση και θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία να κινηθεί προς καλύτερες αναπτυξιακές κατευθύνσεις», προσθέτει.
 
Αναφορικά με τις εισηγήσεις της, η ΣΕΚ αναφέρει πως, στα πλαίσια της φορομεταρρύθμισης ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει μεταξύ άλλων να ασχοληθεί με τις κλίμακες της φορολογίας του εισοδήματος, με τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ο οποίος μεσούσης της κρίσης – εκτάκτως – αυξήθηκε από το 15% στο 17% και ύστερα στο 19% και με τη φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων.
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες και προσθέτει πως στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία να δηλώνονται και τα δάνεια που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις.

Επίσης, η ΣΕΚ ζητεί να γίνει μελέτη εισαγωγής πράσινης φορολογίας, όπως υποστηρίζει και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Φορολογίας να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό και να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα και να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί εκστρατεία δημιουργίας φορολογικής συνείδησης.

Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, η ΣΕΚ αναφέρει πως είναι έτοιμη στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου να συζητήσει θέματα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους, το οποίο έχει να λαμβάνει από καθυστερημένους φόρους ποσά που πλησίασαν τα 3 δισ. ευρώ.
 
Αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια όπως είναι π.χ. η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια επώνυμα φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν.
 
Προσθέτει πως για ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα πρέπει ο ΦΠΑ να καταβάλλεται απευθείας στο κράτος κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, (εκεί όπου είναι εφικτό), και να επανακατατεθεί στη βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μη έγκαιρης καταβολής του φόρου εισοδήματος.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top