ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία υποσκάπτει τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, ανέφερε ο Λ. Φουρλάς σε παρέμβαση προς τον Μπορέλ

Η Τουρκία υποσκάπτει τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, ανέφερε ο Λ. Φουρλάς σε παρέμβαση προς τον Μπορέλ

Ερώτηση για την παράλειψη καταδικαστικών αναφορών για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τα πακέτα κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ, υπέβαλε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ συμμετείχε σε συζήτηση στο ΕΚ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας. Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι χώρες όπως η Κίνα, που συνεχίζουν να στηρίζουν την Ρωσία, είναι καταδικαστέες.

Με αφορμή τη θέση αυτή, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, απευθύνθηκε στον κ. Μπορέλ, λέγοντας ότι «μιλάμε για την Κίνα, που δικαίως την καταδικάζουμε για τη συμπεριφορά της, όμως είναι απορίας άξιο, πότε θα μιλήσουμε και για άλλες χώρες που δε συμμετέχουν στις κυρώσεις και υποσκάπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η Τουρκία».

Ο κ. Φουρλάς υπενθύμισε ότι η Τουρκία, μεταξύ άλλων, είναι και χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ και όμως υποσκάπτει της αποφάσεις της Ένωσης. «Το παίζει ακόμα και μεσολαβητής σε αυτή την κρίση, για να έρθει αύριο να ζητήσει τα δώρα της από εσάς, την ΕΕ», είπε στον κ. Μπορέλ ο Ευρωβουλευτής, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Η ΕΕ βλέπει και την Κίνα ως πιθανό μεσολαβητή με τη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πάντως, κατά την παρουσίασή του ο κ. Μπορέλ, ανέφερε ότι «παρά τις επικριτικές τοποθετήσεις κάποιων Ευρωβουλευτών, η Σύνοδος ήταν σημαντική, γιατί μας επέτρεψε να μεταφέρουμε ισχυρά μηνύματα, για αυτά που ζητάμε και αυτά που απορρίπτουμε», τονίζοντας ότι μέσα από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, αποσαφηνίστηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών.

Εξήγησε, δε, ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να βάλει εμπόδια το εμπορικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Κίνα, όμως ξεκαθάρισε, σε σχέση με τη σύρραξη στην Ουκρανία, ότι δεν είναι περιφερειακής σημασίας θέμα, αλλά αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλειά της Ένωσης. «Καταστήσαμε σαφές ότι η Κίνα δεν πρόκειται να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι έχει και η Κίνα κόκκινες γραμμές, καθώς δε θέλει να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο αυτό όπλα μαζικής καταστροφής από τη Ρωσία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με την Κίνα, είτε μας αρέσει, είτε όχι», κατέληξε ο κ. Μπορέλ, τονίζοντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία, για να συμβάλει στην επίτευξη εκεχειρίας και στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, δεδομένου ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και από την Κίνα και από την ΕΕ, σε θέματα που αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόταση από ΕΛΚ για συζήτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ολομέλεια

Επίσης, κατά τη συζήτηση του θέματος της λήψης μέτρων κατά της Ρωσίας, στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Φουρλάς χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αρνείται να συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

«Ενώ η Κύπρος έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροπλάνα, η Άγκυρα αρνείται να το πράξει και χρησιμοποιεί ακόμα και τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ορμητήριο», είπε, σημειώνοντας ότι η στάση της αυτή είναι πρόκληση για όλους.

«Αυτό είναι μια προσβολή για την Ευρώπη, θα πρέπει να το θέσουμε επί τάπητος: όποιος κτυπά την πόρτα της Ευρώπης έχει υποχρεώσεις και δεν μπορεί να το παίζει επιτήδειος ουδέτερος, προσδοκώντας μάλιστα και δώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «είναι ντροπή να ανεχόμαστε αυτή την πολιτική και να έχουμε την Τουρκία ως μεσολαβητή στην κρίση».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Φουρλά, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι αυτή η εισήγηση μπορεί να ενσωματωθεί στο έγγραφο πολιτικής του ΕΛΚ ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας, ως μίας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top