ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν - Μισέλ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπερίληψης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κυρώσεις

Φον ντερ Λάιεν - Μισέλ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπερίληψης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κυρώσεις

Η συμπερίληψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένει μεταξύ των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατοπινό στάδιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί η πίεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και πως για αυτό «προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις».

Οι κυρώσεις, όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι σκληρές για να μειώσουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και έξυπνες καθώς «επηρεάζουν την Ρωσία περισσότερο από ότι εμάς», όπως είπε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε πως αυτές δεν είναι οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας πως σε αυτή τη φάση προτείνεται η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα «αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα».

Στη δική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας και ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως «αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν μέτρα και για το πετρέλαιο ή το αέριο», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις κυρώσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί και επιβληθεί.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα συνέβησαν στην Μπούτσα της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η ίδια η ανθρωπότητα σκοτώθηκε στη Μπούτσα» και πως «σκοτώθηκε εν ψυχρώ, εκτελέστηκε με τα χέρια της δεμένα και με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Επανέλαβε ακόμα πως η ΕΕ έχει δημιουργήσει κοινή ομάδα διερεύνησης με την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ παρουσίασε εκτενώς τις προτάσεις της Κομισιόν για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη της, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, στο Κίεβο στα τέλη αυτής της εβδομάδας, και πρόσθεσε πως ένα από τα μηνύματα που θα μεταφέρουν στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους θα είναι πως η ΕΕ θα κάνει ότι μπορεί για να διαβεβαιώσει πως τα εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισθέντες θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top