ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ και Βρετανία - Ανακοινώνει επιπρόσθετα μέτρα την Πέμπτη η ΕΕ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ και Βρετανία - Ανακοινώνει επιπρόσθετα μέτρα την Πέμπτη η ΕΕ

Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο την Τετάρτη 6/4.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις με στόχο τις κορυφαίες δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας και τις δύο κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι νέες κυρώσεις αφορούν τη Μαρία Βορόντσοβα και την Κατερίνα Τιχόνοβα, δύο κόρες του Πούτιν με την πρώην σύζυγό του Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα.

Από τις νέες κυρώσεις επλήγησαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

"Αυτά τα άτομα έχουν πλουτίσει σε βάρος του ρωσικού λαού. Μερικά από αυτά είναι υπεύθυνα για την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Πιστεύουμε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν είναι κρυμμένα στα μέλη της οικογένειας και γι` αυτό τα στοχοποιούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις δύο κόρες του Ρώσου Προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος κήρυξε επίσης κυρώσεις "πλήρους αποκλεισμού" στα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, τη Sberbank και την Alfa Bank, και είπε ότι πλέον απαγορεύονται όλες οι νέες επενδύσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν νέες κυρώσεις σε βασικές ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις, με στόχο να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να εμπορεύονται και να διακινούν χρήματα μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. «Σήμερα, σε ευθυγράμμιση με τους συμμάχους και τους εταίρους της G7, εντείνουμε τις πιο αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία», τόνισε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την Πέμπτη αναμένεται η τελική πολιτική έγκριση του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το πρωί της Τετάρτης οι πρέσβεις των 27 προχώρησαν σε τεχνική επεξεργασία των προτάσεων της Κομισιόν για πέμπτο πακέτο κυρώσεων, και παρέπεμψαν την έγκρισή του για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, στην ατζέντα της συνάντησης της COREPER ΙΙ την Πέμπτη βρίσκεται η έγκριση των κυρώσεων, και η λήψη της απόφασης για παραπομπή τους για τελική υιοθέτηση από το Συμβούλιο μέσω της γραπτής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν όπως κατατέθηκε στα κράτη μέλη προβλέπει την απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών για τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, την απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Ρωσία σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας, νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές από την Ρωσία σε τομείς όπως ξυλεία, τσιμέντο, θαλασσινά είδη, αλκοολούχα ποτά, απαγόρευση στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, και αποκλεισμό της οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς ρωσικούς δημόσιους φορείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top