Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΟΑΥ: Προχώρησε σε κατάρτιση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση των καταχρήσεων

07.04.2022
14:41
Κοινωνία

Καθ’ όλη τη μέχρι σήμερα πορεία του το ΓεΣΥ ήρθε αντιμέτωπο με δυσκολίες, με τις προκλήσεις να είναι μεγάλες και συνεχείς και τις καταχρήσεις από παρόχους και δικαιούχους να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος, αναφέρθηκε σε διάσκεψη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Σε ανακοίνωση του ΟΑΥ, αναφέρεται ότι ο Οργανισμός αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος, προχώρησε πρόσφατα στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων, συστάσεις, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 43 περιπτώσεων καθώς και απόρριψη απαιτήσεων η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εντός του 2022 ο Οργανισμός, με την ενίσχυσή του σε προσωπικό, προγραμματίζει εντατικοποίηση των πιο κάτω δράσεων: Εφαρμογή περιορισμών, κατευθυντήριων οδηγιών ή/και πρωτοκόλλων για την υποβολή/έγκριση απαιτήσεων από τους παρόχους υπηρεσιών, τη χορήγηση φαρμάκων και τη διενέργεια ενδονοσοκομειακών πράξεων, εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους, τακτική αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των βαρυτήτων κάθε δραστηριότητας, ποιοτική αξιολόγηση των παραπεμπτικών των Προσωπικών Ιατρών προς Ειδικούς Ιατρούς και Κλινικά Εργαστήρια.

Ο ΟΑΥ θα διενεργήσει επίσης, εκστρατεία ενημέρωσης για τη δημιουργία κουλτούρας τόσο στους δικαιούχους όσο και στους παρόχους για την σωστή χρήση του ΓεΣΥ και την αποφυγή καταχρήσεων.

Μερικές από τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν είναι συνεργασία με τον Οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου NICE, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την υιοθέτηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Προστίθεται ότι θα γίνουν δράσεις όπως εφαρμογή της αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών στη βάση ενός μεικτού συστήματος αμοιβών, το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικούς δείκτες απόδοσης, επέκταση της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά ειδικότητα Ειδικών Ιατρών, επέκταση των ποιοτικών ελέγχων σε παραπεμπτικά για κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις από Ειδικούς Ιατρούς, εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και έναρξη επιτόπιων ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και το Γενικό Σύστημα Υγείας συνεχώς εξελίσσεται, στοχεύοντας στην καλύτερη εκδοχή του.

Καθημερινά, σημειώνεται, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας καλείται να εποπτεύσει, να εντοπίσει και να διαχειριστεί έναν τεράστιο αριθμό απαιτήσεων, παρόχων και δικαιούχων με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Τονίζεται ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου, το ξεκάθαρο μήνυμα του είναι : Υγεία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Πρόκειται αναφέρεται, για τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ από την ίδρυση τής Κυπριακής Δημοκρατίας αγκαλιάστηκε καθολικά από την κοινωνία, με τους δικαιούχους που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας καθημερινά να αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη.

«Οι πολίτες, για πρώτη φορά, έχουν το Γενικό Σύστημα Υγείας που προσφέρει ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους, με τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας της COVID-19, να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης του», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, «δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ποσοστό 82% των δικαιούχων κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, ενώ ποσοστό 80% θεωρούν ότι το ΓεΣΥ βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας που διενήργησε η IMR/University of Nicosia για λογαριασμό του ΟΑΥ κατά το έτος 2021».

Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι παρά τις καταχρήσεις και τα όποια άλλα προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει, το ΓεΣΥ είναι και παραμένει οικονομικά βιώσιμο - τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το 2021 υπήρξαν τάσεις σταθεροποίησης του Συστήματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων δικαιούχων στο Σύστημα και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού ανέρχεται στις 920,000 και το σύνολο των παρόχων που συμμετέχουν στο Σύστημα ξεπερνά τις 6,100 ο αριθμός των συνολικών επισκέψεων, των μονάδων καθώς και των απαιτήσεων έχει σταθεροποιηθεί.

Σε αυτή την πρώιμη ενηλικίωση του Οργανισμού, αναφέρεται, δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στην καλλιέργεια σωστής κουλτούρας από μέρους των συμμετεχόντων, παρόχων και δικαιούχων.

Σε αυτά τα πλαίσια ο Οργανισμός μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων, συστάσεις, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 43 περιπτώσεων καθώς και απόρριψη απαιτήσεων η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή εντός του 2022, προγραμματίζεται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στη δημιουργία κουλτούρας για την ορθή χρήση του Συστήματος και τη μείωση των καταχρήσεων, καθώς και ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και τη σημαντικότητα του ρόλου του ΠΙ εντός του ΓεΣΥ. Επιπρόσθετα, ένας από τους κύριους στόχους του εν λόγω προγράμματος είναι και η εκπαίδευση/παρότρυνση των δικαιούχων για αναφορά καταχρηστικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, αναφέρεται, ο ΟΑΥ έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων, την αντιμετώπιση των καταχρήσεων και την βελτίωση της ποιότητας με την προσαρμογή και υιοθέτηση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, σημειώνεται, το ΓεΣΥ είναι ένα Σύστημα που επιδέχεται συνεχείς βελτιώσεις και σκοπός του ΟΑΥ είναι να παρακολουθεί την εξέλιξή του και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά τόσο για τη διόρθωση τυχόν στρεβλώσεων όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι ανάγκες του δικαιούχου και η ποιοτική εξυπηρέτησή του βρίσκονται στο επίκεντρο της λειτουργίας του ΓεΣΥ το οποίο παραμένει αμιγώς ανθρωποκεντρικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καθορίσει την 1η Ιουνίου ως Μέρα ΓεΣΥ, κατά την οποία ο Οργανισμός θα προβαίνει σε ετήσια ανασκόπηση του Συστήματος και θα ενημερώνει σχετικά με τον προγραμματισμό για το μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ