ΔΙΕΘΝΗ

Υπό συνεχή αξιολόγηση η ευθυγράμμιση υποψήφιων για ένταξη χωρών με κυρώσεις κατά Ρωσίας

Υπό συνεχή αξιολόγηση η ευθυγράμμιση υποψήφιων για ένταξη χωρών με κυρώσεις κατά Ρωσίας

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ευθυγράμμισή τους με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την ευθυγράμμιση της Σερβίας και της Τουρκίας με τα μέτρα, κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Όπως τόνισε, η ευθυγράμμιση των υποψήφιων χωρών με τις πολιτικές της ΕΕ συνολικά και στην εξωτερική πολιτική πιο συγκεκριμένα, αξιολογούνται συνεχώς στο πλαίσιο της διαδικασίας και η κάθε χώρα γνωρίζει πολύ καλά πού στέκεται και γνωρίζει πολύ καλά τι περιμένουμε από αυτές και πότε.

Ο κ. Στάνο ανέφερε ακόμα πως από τις υποψήφιες χώρες, ορισμένες ευθυγραμμίστηκαν κατά 100% με τις κυρώσεις, κατονομάζοντας χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας πως ορισμένες ευθυγραμμίζονται εν μέρει, όπως η Σερβία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο ανέφερε πως μετά από κάθε απόφαση που αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες, οι χώρες της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, οι χώρες του ΕΟΧ καθώς και οι εταίροι της ΕΕ «έχουν την ευκαιρία ή τους ζητείται να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις». Όπως σημείωσε, η κάθε χώρα αξιοποιεί αυτή τη συζήτηση λαμβάνοντας τις αποφάσεις της.

Υπογράμμισε πως τον Μάρτιο οι ηγέτες της ΕΕ «ήταν πολύ σαφείς στα συμπεράσματά τους, όπου κάλεσαν όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις μας ή να θεσπίσουν παρόμοια εθνικά μέτρα». Όπως είπε πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα καθώς στόχος είναι να περιοριστεί η δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Αναμένουμε λοιπόν από όλους τους ομοϊδεάτες εταίρους μας, ακόμη περισσότερο από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις κυρώσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως το κάνουν «σε διαφορετικό βαθμό».

«Υπάρχουν χώρες όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, που ευθυγραμμίζονται 100%. Υπάρχουν χώρες που ευθυγραμμίζονται μόνο με ορισμένες κυρώσεις και αποφάσεις, όπως η Σερβία» πρόσθεσε.

«Μέχρι τώρα, πάνω από 40 χώρες είτε ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις μας, είτε εισήγαγαν παρόμοια μέτρα. Επομένως, το περιμένουμε αυτό και από χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ και οι οποίες ισχυρίζονται ότι βασίζονται στις ίδιες αρχές και αξίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε.

Κληθείς να εξηγήσει με ποιον τρόπο η Κομισιόν προωθεί τη συμμόρφωση των υποψήφιων για ένταξη χώρες σε πρακτικό επίπεδο, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως αποτελεί όρο στη διαδικασία προσχώρησης οι χώρες «να ευθυγραμμιστούν σταδιακά με τη νομοθεσία της ΕΕ στο σύνολό της».

«Αυτή η πρόοδος σε επιμέρους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αξιολογούνται τακτικά στις εκθέσεις» σημείωσε. «Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, διότι υπάρχουν συνεχείς τακτικές επαφές, σε διάφορα επίπεδα, με τους εταίρους στις χώρες στη διαδικασία προσχώρησης, όπου προωθούνται οι εργασίες, όπου γίνονται οι αξιολογήσεις και όπου οι χώρες ενημερώνονται για το πού υστερούν και πού χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες».

«Οι χώρες γνωρίζουν πολύ καλά πού στέκονται και γνωρίζουν πολύ καλά τι περιμένουμε από αυτές και πότε» υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top