Πάρκο με ιαπωνικές κερασιές, οι οποίες φέρουν την ονομασία Σάκουρας, αποκτά το χωριό Κάμπος. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ης επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας και θα συμβολίζει τη διαρκή φιλία μεταξύ των λαών των δυο χωρών.
Ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πάρκου, το Σάββατο φυτεύτηκαν 26 δενδύλλια (prunus serrulata "Kanzan" και prunus serrulata "Shiro-fugen") στο μισό μιας συνολικής έκτασης γης περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του χωριού Κάμπος κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Πρέσβειρας της Ιαπωνίας στην Κύπρο, Izumi Seki, του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάμπου, Σωτήρη Αντωνίου, κρατικών αξιωματούχων, υποστηρικτών του έργου και άλλων.
Οι ιαπωνικές κερασιές παράγουν άνθη κατά την εποχή της άνοιξης, δημιουργώντας ένα απολαυστικό θέαμα, στην ιαπωνική κουλτούρα οι κερασιές αυτές συμβολίζουν την άνοιξη, την αναζωογόνηση και τη φύση της ζωής.
Σε ομιλία της κατά την εκδήλωση, η Πρέσβειρα της Ιαπωνίας είπε πως η διαμόρφωση ενός «Πάρκου Σάκουρα» στην Κύπρο υπήρξε το όνειρό της από τότε που διορίστηκε επικεφαλής της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 2018.
Επεσήμανε πως η ενατένιση των «Σάκουρα» κάνει τους ανθρώπους πολύ χαρούμενους και να χαμογελούν και πως ήθελε αυτό το συναίσθημα να το βιώσουν και οι άνθρωποι στην Κύπρο. «Την ίδια στιγμή, το έργο εδραιώνει τη φιλία μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ιαπωνίας», υπογράμμισε.
Σημείωσε πως το έτος 2022 σηματοδοτεί την 60η επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας, προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία για το «Πάρκο Σάκουρας Κάμπου» τιμάει και συμβολίζει την παντοτινή φιλία μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας.
«Εύχομαι ολόψυχα τα δενδρύλλια των ιαπωνικών κερασιών να αποκτήσουν ρίζες, να βγάλουν φύλλα και να ανθίσουν καλύπτονται τον ουρανό, μετατρέποντας τον χώρο αυτό σε σύμβολο φιλίας μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ιαπωνίας», επεσήμανε η Πρέσβειρα.
Σε ομιλία ο εκπρόσωπος του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, Μιχάλης Μακρής, είπε πως «το χωριό Κάμπος και ειδικότερα το πάρκο των ιαπωνικών κερασιών αποτελεί πλέον τη σφραγίδα θέλησης της Κύπρου και της Ιαπωνίας για την πλέον αποτελεσματική συνεργασία σε τομείς που έχουν σχέση με το περιβάλλον, και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τα 60 χρόνια φιλίας της Κύπρου με την Ιαπωνία».
Ανέφερε, ακόμη, πως «η δημιουργία του πάρκου των ιαπωνικών κερασιών αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την εξαγγελθείσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλία για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Κοινοτάρχης Κάμπου, Σωτήρης Αντωνίου, είπε σε ομιλία του, πως ήταν εισήγηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών η εξεύρεση χώρου κάπου στο δάσος για τη δημιουργία του πάρκου, αφού ο ίδιος έκρινε πως ο Κάμπος είναι ο καταλληλότερος χώρος για κάτι τέτοιο.
«Το θέμα δεν ήταν και τόσο εύκολο. Πρώτα αγοράσαμε τεμάχιο γης δίπλα από το πάρκο με τις πάπιες, και ακολούθως πήραμε συγκαταθέσεις από ιδιοκτήτες διπλανών τεμαχίων ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό. Προς τιμήν τους κάποιοι προσφέρθηκαν να δωρίσουν το τεμάχιό τους», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις της Πρέσβειρας της Ιαπωνίας στον Κάμπο για το έργο αυτό.
Είπε πως αποφασίστηκε πως θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη φάση έκταση γης μικρότερη των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς επίσης ποιες ποικιλίες κερασιών θα φυτεύονταν.
«Πρόθεση της πρεσβείας ήταν να ξεκινήσει η πρώτη φάση του πάρκου νωρίς το 2022, ώστε με την ευκαιρία του ετήσιου φεστιβάλ κερασιού που θα ακολουθήσει στο χωριό να γιορταστούν τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Ιαπωνίας με την Κύπρο εδώ στο χωριό», σημείωσε.
Είπε, ακόμη, πως «για την υλοποίηση του έργου η συμβολή του τμήματος Δασών ήταν καταλυτική και αξιέπαινη», σημειώνοντας πως υπάλληλοι και ωρομίσθιο προσωπικό εργάστηκαν σκληρά προσφέροντας τα μέγιστα για να ετοιμαστεί ο χώρος.
«Δυστυχώς όμως οι φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να τελειώσουμε τα έργα βάσει των αρχικών μας προγραμματισμών. Έστω αργά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για τη σεμνή τούτη τελετή πανέτοιμοι για φύτευση», επεσήμανε.
Ο κ. Αντωνίου είπε επίσης πως χωριανοί τους μέχρι και από την Αυστραλία επικοινώνησαν μαζί τους για να προσφέρουν για το πάρκο σε ετήσια βάση.
«Ευχόμαστε οι φίλοι από την Ιαπωνία να συμβάλουν και αυτοί στη λειτουργία του πάρκου, διότι η μικρή μας κοινότητα ναι μεν αγκάλιασε το έργο αλλά και οι οικονομικές της δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είναι με πολλές δικές μας θυσίες που φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Από μεριάς μας με το βήμα αυτό προβλέπουμε πολύ στην ανάπτυξη μιας αδελφικής σχέσης με τον φίλο λαό της μακρινής Ιαπωνίας», ανέφερε.
Σημείωσε ότι «το θέμα της δημιουργίας του πάρκου δεν τελειώνει με τη δενδροφύτευση. Προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου επέκτασή του, παρόλα αυτά χρειάζονται πολλές υποδομές και φροντίδα. Όλα αυτά μας προβληματίζουν. Ήδη προσβλέπουμε στη σχέση συνεργασίας που έχουμε με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου η συμβολή στον κλάδο γεωπονίας θα μας είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις