ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Η κατοχική Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει την ντε φάκτο διχοτόμηση και υποσκάπτει τις προσπάθειες για λύση

ΥΠΑΜ: Η κατοχική Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει την ντε φάκτο διχοτόμηση και υποσκάπτει τις προσπάθειες για λύση

Η κατοχική Τουρκία φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την ντε φάκτο διχοτόμηση και ενσωμάτωση της μισής μας πατρίδας, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος προτείνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να σταθεί απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αναλογιζόμενη τις δικές της ευθύνες και υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σήμερα, όπως πρόσθεσε, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, τις συνεχείς προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και τις συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στη Ουκρανία.

«Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον δηλώνουμε έτοιμοι για πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προτείνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε ο ΥΠΑΜ.

Τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σημειώσει πως «απαιτείται αποφασιστικότητα, συλλογική προσπάθεια και ενότητα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να υπερβούμε τα δύσκολα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ευχή, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος, «η αγωνιστικότητα, η ακλόνητη πίστη και το θάρρος της λεβέντισσας Ευφροσύνης Προεστού, της ‘Κυράς της Λαπήθου και της Κύπρου’ μας, να μας καθοδηγούν και να φωτίζουν το δύσκολο δρόμο μας, για δικαίωση του αγώνα που διεξάγουμε, για επιβίωση στη γη των προγόνων μας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας «η Ευφροσύνη Προεστού έχει ταυτιστεί με τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση και το μεγαλείο της Ελληνίδας της Κύπρου με ύψιστες πράξεις αλτρουισμού στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, αναδεικνύοντας τον ορισμό της ανθρώπινης αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, γιατί η κυρά Ευφροσύνη, ανήκει σ’ εκείνη την μικρή κατηγορία των σπάνιων ανθρώπων, όπου τα λόγια αποδεικνύονται φτωχά για να περιγράψεις το ανάστημα και την προσωπικότητά τους».

Είπε πως η Ευφροσύνη Προεστού έμεινε γνωστή στην ιστορία για τις ηρωικές πράξεις και την αυτοθυσία της, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των δραματικών στιγμών που ακολούθησαν, μετά την κατάληψη των χωριών της Λαπήθου και του Καραβά, στις 6 Αυγούστου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top