ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΔΗΚΟ σήμερα ο Καρογιάν- Πρώτο τετ α τετ με Νικόλα μετά τη διάσπαση

Στο ΔΗΚΟ σήμερα ο Καρογιάν- Πρώτο τετ α τετ με Νικόλα μετά τη διάσπαση

Την πόρτα του ΔΗΚΟ θα περάσει σήμερα Τρίτη (12/4) o Μάριος Καρογιάν, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, για να συναντηθεί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Τέως και νυν πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θα τα πουν με πρωτοβουλία του Καρογιάν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση των Καρογιάν-Παπαδόπουλου είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί και έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες, τα τελευταία χρόνια έγιναν βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Ο Μάριος Καρογιάν εξελέγη Πρόεδρος του ΔΗΚΟ το 2006 διαδεχόμενος τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2013 το ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Μάριου Καρογιάν υποστήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, γεγονός που οδήγησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου. Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικράτησε του Μάριου Καρογιάν στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ και προχώρησε σε καταγγελία της συνεργασίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ υπουργοί παρέμειναν στην κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε σε διάσπαση. Στελέχη του ΔΗΚΟ αποχώρησαν ή διαγράφηκαν και δημιούργησαν τη Δημοκρατική Παράταξη και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη και το 2018 και συνεργάστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ξανά μαζί;

Μέχρι στιγμής η ΔΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2023, χωρίς να αποκλείει συνεργασία με οποιοδήποτε. Η πρόταση του Μάριου Καρογιάν για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης παραμένει στο τραπέζι αλλά εκ των πραγμάτων δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων. Οι πληροφορίες φέρουν τον Μάριο Καρογιάν να μελετά τα σενάρια των επιλογών όταν θα σχηματιστεί το προεκλογικό παζλ, ώστε να έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση με προαποκλεισμούς, του αφήνει ελευθερία κινήσεων για κάθε επιλογή. Υπό αυτή την έννοια δεν αποκλείεται το σενάριο συνεργασίας της ΔΗΠΑ ακόμη και με το ΔΗΚΟ και το ενδεχόμενο οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος να βρεθούν στην ίδια εξέδρα με κοινό υποψήφιο, δεν είναι απαγορευτικό. Κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 2008, όταν ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διεκδίκησε επανεκλογή. Ο Μάριος Καρογιάν υπήρξε στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, την περίοδο 2003 μέχρι το 2006 όταν εξελέγη βουλευτής. Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2008 ο Μάριος Καρογιάν εξελέγη στην προεδρία της Βουλής. Εκτοτε άρχισαν και οι διαφορές με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, οι οποίες εξελίχθηκαν σε πολιτική αντιπαράθεση, που οδήγησε και στη διάσπαση του ΔΗΚΟ.

Προς βελούδινο «διαζύγιο»

Η συνάντηση Νικόλα Παπαδόπουλου με Μάριο Καρογιάν γίνεται με φόντο τις πληροφορίες για αδιέξοδο στην προσπάθεια συνεργασίας ΔΗΚΟ με ΑΚΕΛ. Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος τα είπαν τις τελευταίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς να οδηγηθούν πουθενά αλλά θέλουν να διατηρήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας ώστε αφενός να μην χρεωθεί κανένας το ναυάγιο και από την άλλη, να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα συνεργασίας στον δεύτερο γύρο. Λόγω αυτής της τακτικής Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγουν να επισημοποιήσουν το αδιέξοδο, ελπίζοντας ίσως σε κάποια κίνηση έστω της τελευταίες στιγμής που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της συνεργασίας, κάτι το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Πυρά από Βότση

Για τον Μάριο Καρογιάν ο πονοκέφαλος δεν φέρει το όνομα Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά Άγγελος Βότσης, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της διεκδίκησης της βουλευτικής έδρας του Καρογιάν. Ο Άγγελος Βότσης, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ, ο οποίος στις βουλευτικές του 2021 διεκδίκησε βουλευτική έδρα με την πλατφόρμα ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, υποστηρίζει ότι ο Καρογιάν δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση εκλογής (και μάλιστα χωρίς σταυρό προτίμησης) θα παραχωρήσει την έδρα για να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του προέδρου της ΔΗΠΑ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top