Σύλληψη Ρώσου επικριτή της επίθεσης στην Ουκρανία

Σύλληψη Ρώσου επικριτή της επίθεσης στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, ένας από τους κύριους αντιπάλους του Κρεμλίνου και της επίθεσής του στην Ουκρανία, που εξακολουθεί να ζει στη Ρωσία, συνελήφθη τη Δευτέρα κοντά στο σπίτι του, δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Έμαθα για τη σύλληψή του πριν από λιγότερο από 10 λεπτά, θα τον συνοδεύσω», δήλωσε ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι λόγοι της σύλληψης δεν έγιναν αμέσως γνωστοί και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις αρχές, αλλά ο Καρά-Μούρζα έχει επανειλημμένα επικρίνει τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πρόσφατα αυξήσει την πίεση κατά των επικριτών της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τον στρατό που θεωρούνται ψευδείς από την κυβέρνηση τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Η ρωσική επέμβαση συνοδεύτηκε από μια ολοκληρωτική καταστολή στη Ρωσία, με χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών, καθώς και το κλείσιμο ΜΚΟ, ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και αρκετών κοινωνικών δικτύων.

Ο 40χρονος Καρά-Μούρζα είναι πρώην δημοσιογράφος που βρίσκεται κοντά στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015, και στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχη που μετετράπη σε επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Καρά-Μούρζα ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε δύο φορές, το 2015 και το 2017, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας. Παρά τα περιστατικά, συνεχίζει να ζει στη Ρωσία, όπου πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει την εξορία, ιδίως μετά τη φυλάκιση πέρυσι του Αλεξέι Ναβάλνι, του κορυφαίου επικριτή του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE