LIKE ONLINE

Συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απο την Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων

Συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απο την Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων

Συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δημοσιοποιεί η Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα παγκοσμίως γίνονται όλο και πιο συχνά, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα που θα βοηθήσουν να είναι ασφαλή τα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο.

Ενα πρώτο μέτρο είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο, η εγγραφή σε μια υπηρεσία cloud (νεφοϋπολογιστικής) και ανά τακτά διαστήματα (εβδομαδιαία) η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων.

Η Ομάδα αναφέρει ότι πρέπει να διατηρούμε τις συσκευές και τις εφαρμογές ενημερωμένες. "Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό για τις συσκευές και τις εφαρμογές σας. Ακόμα καλύτερα, ρυθμίστε τις προτιμήσεις του συστήματός σας ώστε να ενημερώνονται αυτόματα. Καταργήστε τυχόν εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον από τις συσκευές σας"

Ένα άλλο βήμα είναι η επιλογή μοναδικών και ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Προτείνεται να χρησιμοποιείται διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό, να χρησιμοποιείται ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τους κωδικούς πρόσβασης και θα είναι ο μόνος λογαριασμός για τον οποίο πρέπει να θυμόμαστε τα στοιχεία σύνδεσης.

"Προσπαθείτε να χρησιμοποιείται μια σύντομη φράση ή προσθέστε μερικές τυχαίες λέξεις μαζί για να δημιουργήσετε μια φράση πρόσβασης και όχι έναν κωδικό πρόσβασης. Οι φράσεις πρόσβασης είναι συνήθως ισχυρότερες και πιο εύκολο να θυμούνται από τους κωδικούς πρόσβασης. Επίσης προτείνεται να προσθέσετε έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων για να κάνετε τη φράση πρόσβασης πιο περίπλοκη".

Προτείνεται επίσης η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) που "είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών σας. Μπορείτε να επιλέξετε να αποσταλεί ή να δημιουργηθεί ένας κωδικός στη συσκευή σας, όπως το τηλέφωνό σας, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να επαληθεύετε ποιοι είστε κάθε φορά που συνδέεστε. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού, εάν δεν λάβει κωδικό για επαλήθευση δεν θα μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό σας".

Η Ομάδα αναφέρει ακόμη ότι οι χρήστες πρέπει να είναι δημιουργικοί με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάκτησης του λογαριασμού τους και να αποφεύγουν ευαίσθητες συναλλαγές και χρήση προσωπικών λογαριασμών σε δωρεάν wifi.

"Αποφύγετε να κάνετε ηλεκτρονικές αγορές ή διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές σε δωρεάν wifi ή σε μη ασφαλές δίκτυο. Εάν πρέπει να ελέγξετε το email σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει πρώτα τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Χρησιμοποιήστε τη δική σας συσκευή όπου είναι δυνατόν, όχι κάποιου άλλου".

Ενα άλλο μέτρο είναι η εγκατάσταση λογισμικού προγράμματος προστασίας από ιούς και η τακτική σάρωση για ιούς.

Η Ομάδα τονίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) καθώς οι πληροφορίες στο προφίλ στο Facebook, στο Twitter, στο Linkedin ή στον λογαριασμό στο Instagram θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν την ταυτότητά σας ή να παραβιάσουν τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

"Ελέγξτε τα στοιχεία ελέγχου απορρήτου στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρυθμίστε τα έτσι ώστε μόνο οι φίλοι και η οικογένειά σας να μπορούν να δουν τα πλήρη στοιχεία σας. Μην τοποθετείτε πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες στους λογαριασμούς σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμηθείτε τη συμβουλή μας σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης. Να χρησιμοποιείται μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης".

Επίσης, ένα άλλο μέτρο είναι να περιοριστούν οι προσωπικές πληροφορίες που δίνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

"Προσοχή και έλεγχος πριν δώσετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς θα επικοινωνήσουν μαζί σας οι εταιρείες/τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσεστε και γνωρίζετε τι είδους πληροφορίες θα σας ζητήσουν. Για παράδειγμα, μια τράπεζα δεν θα σας στείλει ποτέ ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με συνδέσμους για να συνδεθείτε ηλεκτρονικά με τον προσωπικό σας λογαριασμό".

Τέλος, αναφέρεται ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος των κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού και των πιστωτικών καρτών για τυχόν ύποπτες πληρωμές ή αναλήψεις.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top