ΔΙΕΘΝΗ

Στην παρουσία Ερντογάν ανοίγει ξανά ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας που είχε γκρεμιστεί το 1936

Στην παρουσία Ερντογάν ανοίγει ξανά ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας που είχε γκρεμιστεί το 1936

Η ακαδημία ή μεντρεσές της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Αγία Σοφία και η οποία είχε γκρεμιστεί το 1936, ξαναχτίστηκε και ανοίγει εκ νέου την Παρασκευή, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο «Δεύτερη χαρά στην Αγία Σοφία: Ο Μεντρεσές ανοίγει την Παρασκευή»,

Ο μεντρεσές θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο που θα συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. Ο Πρύτανης Φατίχ Αντί δήλωσε ότι θα φιλοξενεί εκθέσεις, συμπόσια και θα χρησιμοποιείται και ως χώρος εκπαίδευσης.

Η Γενί Σαφάκ η οποία ξεναγήθηκε στο χώρο, αναφέρει ότι η ανοικοδόμησή του μεντρεσέ ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1936 όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, το 2017 άρχισε και πάλι να ανοικοδομείται. Αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ισλαμικού κόσμου. Είναι διόροφο, θα έχει 34 αίθουσες και 7 ερευνητικά κέντρα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν, καθηγητής Φατίχ Αντί δήλωσε ότι «θα υπάρχει αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθούν δύο συμπόσια και βιβλιοθήκη για την πολιτιστική ιστορία της Αγίας Σοφίας. Την Παρασκευή θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με την παρουσία του Προέδρου μας. Αργότερα, θα έχουμε εκθέσεις Ισλαμικής Τουρκικής Τέχνης, οι οποίες θα ανοίξουν σε συνεργασία με το Κέντρο Ισλαμικών Τεχνών και τη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί θα πραγματοποιείται και μέρος της εκπαίδευσής μας. Μερικοί από τους μαθητές μας θα κάνουν τα μεταπτυχιακά τους μαθήματα εκεί. Θα διοργανώσουμε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο της Αγίας Σοφίας μεταξύ 27-29 Μαΐου. Μετά τη χαρά να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να προσκυνήσουμε, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Αγία Σοφία αναβίωσε και που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Φατίχ Σουλτάν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top