ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανακλήθηκε η απέλαση φοιτητή με HIV - «Απαράδεκτες απαρχαιωμένες νομοθεσίες» - Η διαδρομή μέχρι την παραμονή στην Κύπρο

Ανακλήθηκε η απέλαση φοιτητή με HIV  - «Απαράδεκτες απαρχαιωμένες νομοθεσίες» - Η διαδρομή μέχρι την παραμονή στην Κύπρο

Ζούμε σε μια εποχή, και μια χώρα, όπου οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματα τους, αναφέρονται σε ελευθερίες, όμως απο την άλλη αυτή η ελευθερία και αυτό το δικαίωμα μπλοκάρεται απο νομοθεσίες, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για ανθρώπους απο άλλες χώρες.

Ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας , είτε ως φοιτητές είτε για να εργαστούν. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός φοιτητή τρίτης χώρας όπου έγινε γνωστή πρόσφατα η είδηση απέλασης του από την Κύπρο, λόγω του ότι ήταν θετικός στον HIV, παρότι λαμβάνει αγωγή από τη χώρα του κι έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Μετά απο ένα τεράστιο αγώνα, με εξετάσεις, επιστολές, και με τη συμβολή που διαδραμάτισε η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, στην οποία αποτάθηκε ο φοιτητής, έγινε ανάκληση της αρχικής απόφασης απο το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οπού πλεον παραμένει στην Κύπρο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και αποφασίστηκε άμεσα η έκδοση άδειας παραμονής στον φοιτητή.

Η Κυπριακή νομοθεσία, και συγκεκριμένα στον ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟΣ, κεφ 105, αναφέρεται οτι απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία σε "οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο πιστοποιήθηκε από ιατρό ότι υποφέρει από μεταδοτική ή μολυσματική ασθένεια η οποία, κατά τη γνώμη του ιατρού, αποτελεί κίνδυνο στη δημόσια υγεία ή το οποίο αρνείται να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις οποιωνδήποτε Κανονισμών που εκδόθηκαν βάσει οποιουδήποτε νομοθετήματος για το συμφέρον της δημόσιας υγείας"

Με αυτή την αιτιολογία αρχικά το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έλαβε την απόφαση για απέλαση του φοιτητη με μια τυπική ανακοίνωση : «Ο αναφερόμενος αλλοδαπός πάσχει από μεταδοτική ασθένεια και θα πρέπει να αναχωρήσει από τη Δημοκρατία».

Ο νεαρός ωστόσο, έδωσε τον δικό του αγώνα, μετά απο επικοινωνία που είχε με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS. Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Κίνησης, Χρίστος Κρασίδης, μίλησε στο THEMAONLINE για το περιστατικό:

"Πρόκειται για μια σοβαρή δυσμενή διάκριση με βάση το HIV Status ενός ανθρώπου που αποτράπηκε την υστάτη, λόγω της δημόσιας καταγγελίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS. Ως κράτος, ζητήσαμε από έναν άνθρωπο που δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να διακόψει απότομα τις σπουδές του και να φύγει από τη χώρα μας, μόνο και μόνο επειδή ζούσε με τον HIV. H διάκριση αφορούσε ξεκάθαρα το HIV Status, αφού η δημοκρατία μας επιτρέπει σε φοιτητές που προέρχονται τόσο από χώρες εντός, όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σπουδάζουν στην Κύπρο..

Ο φοιτητής επικοινώνησε μαζί μας τον Δεκέμβριο του 2021 μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, αναφέροντας μας ότι ζει με τον HIV και ότι λαμβάνει αποτελεσματική αγωγή από τη χώρα του που κρατούσε τον HIV κατεσταλμένο σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα. Μας ανέφερε ότι σε εξέταση που έκανε μέσω του Πανεπιστημίου όπου φοιτάει, ως προαπαιτούμενο για την έκδοση φοιτητικής άδειας παραμονής, βρέθηκε θετικός στον HIV και ότι αντιμετώπιζε κίνδυνο απέλασης που δεν θα του επέτρεπε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το μοναδικό του αίτημα ήταν να του επιτραπεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο."

 Οσον αφορά την νομοθεσία που συνεχίζει να ισχύει ο κ.Κρασίδης σχολίασε: 

"Πρόκειται για απαράδεκτες, αναχρονιστικές και απαρχαιωμένες νομοθεσίες και διατάγματα, εντελώς παράλογα, που παραμένουν όμως σε ισχύ και χρησιμοποιούνται ενάντια κυρίως στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν συνεχώς απόρριψη, διακρίσεις και χειρισμούς που τους στιγματίζουν.

Ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα, ούτε με την κοινωνική επαφή, την εργασία, την κοινή χρήση οικιακών συσκευών, τη χειραψία, την αγκαλιά, τον ιδρώτα, το φιλί ή το σάλιο, ακόμα και όταν το ιικό φορτίο του ιού είναι ανιχνεύσιμο. Όταν δε το φορτίο του ιού είναι μη-ανιχνεύσιμο, ο ιός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή, ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή της PrEP. Αυτά καθιστούν την όποια διάκριση με βάση το HIV Status εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα"

Πως κατάφεραν να αλλάξουν την απόφαση για απέλαση:

"Προτείναμε στον φοιτητή να προχωρήσει σε οικειοθελή εξέταση για μέτρηση του ιικού φορτίου του HIV, ώστε να μπορεί να αποδείξει ότι ο ιός είναι μη-ανιχνεύσιμος και άρα ο ίδιος μη-μεταδοτικός, κάτι στο οποίο συμφώνησε. Στις 21.12.2021 μετά από συνεννόηση με τον επικεφαλής της Γρηγορείου Κλινικής, Δρ. Ιωάννη Δημητριάδη, ο φοιτητής πραγματοποίησε οικειοθελή εξέταση στη Γρηγόρειο Κλινική , το κόστος της οποίας επωμίστηκε ο ίδιος, μέσα από την οποία επιβεβαιώθηκε το “μη-ανιχνεύσιμο” HIV Status του ..... Μετά από έγγραφη συγκατάθεση του φοιτητή, η Κίνηση απέστειλε τα αποτελέσματα της εξέτασης στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτά, αλλά και στην Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (30.12.2021), μαζί με βεβαιωτική επιστολή από τον Δρ. Ιωάννη Δημητριάδη, Διευθυντή της Γρηγορείου Κλινικής και Επικεφαλής του Προγράμματος HIV/AIDS του Υπουργείου Υγείας, και αναλυτική επιστολή της Κίνησης σχετικά με τη σημασία του “U=U”, ζητώντας όπως του επιτραπεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο, όπως οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που προέρχεται από χώρα του εξωτερικού εκτός Ε.Ε"

Στη συνέχεια η Κίνηση προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για δυσμενή διάκριση του φοιτητή με βάση το HIV Status του, σε εγχώρια ΜΜΕ όπως και σε αρμόδια κρατικά τμήματα.

Είναι πολλά τα σημεία στην Κυπριακή Νομοθεσία που χρειάζονται να επανεξεταστούν , και ένα απο αυτα τα σημεία όπως αναφέρει ο κ.Κρασίδης αφορά και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV.

"Έχουμε ήδη ενημερώσει την κα. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και την κα. Helena Dalli, Επίτροπο Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα ευρωπαϊκά δίκτυα “AIDS Action Europe” και “European AIDS Treatment Group” για διεκδίκηση αναμόρφωσης των νομοθεσιών, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε τοπικό επίπεδο των κρατών μελών. Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που ζουν με HIV θα πρέπει να εκλείψουν. Αποτελούν άλλωστε και τον στόχο του UNAIDS μέχρι και το 2025.

Κάναμε ένα μικρό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα πρέπει το κράτος να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν πρέπει να έχουν εξαιρέσεις ή να εκφράζονται κατά το δοκούν, καταργώντας τις αναχρονιστικές νομοθεσίες.", κατέληξε ο κ.Κρασίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top