ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι: «Λαμπρατζιά» στην τσέπη του καταναλωτή

Πασχαλινό τραπέζι: «Λαμπρατζιά» στην τσέπη του καταναλωτή

Το Πάσχα πλησιάζει και τα νοικοκυριά σχεδιάζουν ήδη το τραπέζι της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα. Τρομάζουν όμως οι αυξήσεις σε κρέας και βασικά αγαθά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά αλλά και με τον περασμένο μήνα.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, Μάριος Δρουσιώτης, το φετινό τραπέζι θα κοστίζει κατά μέσο όρο 20% πιο πάνω από το περσινό.

Μάλιστα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως αναμένεται η κατανάλωση να είναι μικρότερη από πέρυσι λόγω των υψηλών τιμών. «Το πασχαλινό τραπέζι δεν είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις και δεν αναμένω ότι θα αλλάξει η ποικιλία των εδεσμάτων. Αυτό που θα αλλάξει είναι η ποσότητα των εδεσμάτων. Οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν μόνο όσα θα καταναλώσουν στο μεσημεριανό τραπέζι», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης, ήδη οι καταναλωτές άρχισαν τις αγορές τους και μάλιστα αγοράζουν μπόλικο αρνί που είναι αρκετά φθηνό.

Κρέας

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, σε σύγκριση πάντα με πέρυσι, παρατηρείται μία αύξηση 18-20% στο σύνολο των κρεάτων. Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρο το κοτόπουλο και το χοιρινό παρουσιάζουν αύξηση 25% ενώ το αρνί γύρω στο 10%. Όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης παρατηρείται διαχρονικά μια μεγάλη διαφορά στις τιμές του αρνιού μεταξύ υπεραγορών και τοπικών κρεοπωλείων.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου με ημερομηνία λήψης τιμών 13 Απριλίου 2022, η μέση τιμή πώλησης για το μικρό αρνί είναι 8.39 ευρώ το κιλό, ολόκληρο το κοτόπουλο 3.74, και η χοιρινή μπριζόλα 4.89.

Σε σύγκριση με τις 3 Μαρτίου, η διαφορά είναι τεράστια. Συγκρίνοντας τις μέσες τιμές, το ολόκληρο κοτόπουλο σημειώνει αύξηση 16.5%, και η χοιρινή μπριζόλα 13.2% ενώ στο μικρό αρνί καταγράφεται μείωση 1%.

Κάρβουνα

Σούβλα χωρίς κάρβουνα δεν μπορεί να γίνει και ούτε αυτά γλίτωσαν από τις αυξήσεις. Σήμερα πωλούνται από 5 έως 6 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

Φλαούνες

Από το κυπριακό πασχαλινό τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν οι φλαούνες. Παρατηρείται μία μεγάλη διακύμανση στις τιμές από 10.7 ευρώ το κιλό μέχρι 18.2 ανάλογα με το είδος τυριού που χρησιμοποιείται. Κατά μέσο όρο παρατηρείται αύξηση 15 - 20%.

Αυγά

Το Πάσχα ως γνωστό βάφουμε κόκκινα αυγά, συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη, και τα τσουγκράμε το Μεγάλο Σάββατο με την επιστροφή από τη λειτουργία της Ανάστασης. Είναι επίσης και βασικό συστατικό για τις φλαούνες. Από όλα τα προϊόντα της πασχαλινής λίστας παρουσιάζουν ίσως την μικρότερη αύξηση, της τάξης του 7-10%.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών η συσκευασία αυγών με 12 τεμάχια πωλείται σε μέση τιμή στα 2.29 ευρώ. Σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα, καταγράφει οριακή μείωση στο 0.7%.

Τσουρέκια

Οι Κύπριοι αγάπησαν τα τσουρέκια και αποτελούν πλέον μέρος του πασχαλινού τραπεζιού και όχι μόνο. Οι τιμές διαφέρουν από το μέγεθος, την επικάλυψη και τη γέμιση. Με μία σύντομη έρευνα αγοράς, το σκέτο κοστίζει γύρω στα 6 - 10 ευρώ στους φούρνους ενώ με επικάλυψη σοκολάτας από 8 ευρώ - 18 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top