Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Δρ. Καραγιάννης: Πότε θα «ξεφορτωθούμε» όλα τα μέτρα - Πρέπει τελικά να μας ανησυχεί η κατάσταση στη Σαγκάη; - Δείτε βίντεο

15.04.2022
11:55
Κορωνοϊός

Για το πότε θα γίνει άρση όλων των μέτρων, όπως και για την 3η και 4η δόση μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Δρ. Καραγιάννης.

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως τη Δευτέρα θα γίνει πάλι μια ανασκόπηση της όλης εικόνας, όχι μόνο της δικής μας, αλλά και τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα από τη πρώτη στιγμή, και μάλιστα όλα τους τα μέτρα. Επισήμανε πως το ίδιο έχει κάνει και η Ελλάδα σχεδόν όπως ανακοινώθηκε αυτή την βδομάδα.

«Ήδη κάναμε μια προκαταρκτική συζήτηση πριν 15 μέρες, και αν όλα παν καλά, μάλλον κι εμείς θα μπορούμε να άρουμε αν όχι όλα τα μέτρα τότε  τουλάχιστον 1-2 μέτρα, δηλαδή το safe pass σε κάποιους κλειστούς χώρους και τη μάσκα», δήλωσε.

Εξήγησε πως ναι υπάρχει μια γενική χαλάρωση και επιστροφή στην κανονικότητα, ένα μήνυμα το οποίο θέλουμε να μεταδώσουμε, αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά, και αυτό το είναι το ότι πρέπει να προσέχουμε και να χρησιμοποιούμε την ατομική μας ευθύνη.

«Μετά από 2 χρόνια εμπειριών όλοι γνωρίζουμε πως να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τι πρέπει να κάμουμε αν έχουμε κάποια συμπτώματα. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσουμε και τη συλλογική επιδημιολογική εικόνα του τόπου», συμπλήρωσε.

Ανγώρισε το γεγονός πως κάποιοι έχουν ξεχάσει παντελώς τα μέτρα αλλά ευτυχώς αυτή στιγμή υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στην εικόνα η οποία δεν προβλέπεται να επιδεινωθεί ιδιαίτερα, κατά την γνώμη του.

«Ελπίζουμε επίσης ότι δεν θα αναδυθούν άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, ήδη μιλούμε όχι μόνο για την Χe αλλά και για άλλα δύο στελέχη τα οποία πάλι είναι πάνω σε γενετικό υπόβαθρό της όμικρον, κατ’ επέκταση δεν με ανησυχούν ιδιαίτερα», τόνισε.

Για το γεγονός πως δεν γίνονται πλέον tests στους ξένους τουρίστες που φτάνουν Κύπρο, απάντησε πως υπάρχει κίνδυνος ναι, αλλά ελπίζουμε ότι αυτός ο κίνδυνος θα είναι πολύ μικρός αφού μπορεί να ανιχνευθεί στις τυχαίες δειγματοληψίες που γίνονται στο αεροδρόμιο.

Σχετικά με την 4η δόση για τους ενήλικες ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι αναγκαία διότι παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό ότι οι περισσότεροι θάνατοι ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες και αρκετοί από αυτά τα άτομα είναι ανεμβολίαστοι. Κάποιοι είναι και εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει και οι 4 μήνες που θεωρούνται ως το ανώτατο όριο μετά το οποίο κάποιος πρέπει να επανεμβολιαστεί. Επομένως, επειδή είναι ευάλωτοι καλό είναι να κάνουν την 4η δόση γιατί μέχρι το φθινόπωρο αν περιμένουν να την κάνουν, για κάποιους μπορεί να είναι αργά».

Διευκρίνισε πως μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να παρθούν κάποιες άλλες αποφάσεις και αυτές θα βασιστούν στις συστάσεις που θα γίνουν από το EUDCC και το CDC καθώς επίσης και από το τι εμβόλια θα προκύψουν. «Ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουμε αυτό το πολυδύναμο εμβόλιο το οποίο θα έχει και πιο μεγάλη μακροβιότητα ή ανοσία απ’ ότι τα παρόντα εμβόλια», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα παιδία, επειδή αυτά δεν νοσούν ιδιαίτερα βαριά από τον κορωνοϊό, η 3η δόση ναι θα τους προστατέψει από τη μόλυνση ελπίζω αλλά αυτή τη στιγμή κάποια από τα παιδιά και τους γονείς δεν θέλουν να τη κάνουν, θέλουν να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο, είπε.

Καταληκτικά και σχετικά με την κατάσταση του ιού στη Σαγκάη ανέφερε «δεν μας ανησυχεί, ναι μας έφερε τον ιό αλλά μετά δεν είχε εμπειρία των άλλων κυμάτων επομένως δεν υπάρχει φυσική ανοσία σε μεγάλο βαθμό στη χώρα». Από την άλλη χρησιμοποίησαν τα δικά τους εμβόλια που είναι βασισμένα στη κλασσική τεχνολογία του αδρανοποιημένου ιού, κατέληξε.

Δείτε το βίντεο: