ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος και Ελλάδα αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους σε θέματα υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των πολιτών

Κύπρος και Ελλάδα αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους σε θέματα υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των πολιτών

Με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών υπογράφηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας, στη Λευκωσία, διετές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας.

Με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας στη Λευκωσία, διετές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας.

Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Έλληνας ομόλογός του Θάνος Πλεύρης. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφτηκε στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης που υπεγράφη το 1987.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις που αφορούν ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής προσωπικού και τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για τις παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, περιλαμβάνει, την υλοποίηση δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της δημόδιας υγείας με την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και επιμόρφωση των στελεχών των δύο Υπουργείων με στόχο την αποδοτικότερη οργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των μεθόδων ανάπτυξης της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως η επίσκεψη του Έλληνα ομόλογου του επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και ειλικρινή δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που έχουν αναπτύξει. Σήμερα, είπε, «μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής διμερούς σχέσης, η οποία συνεχώς ενισχύεται και αναβαθμίζεται, όπως καταδεικνύεται και από τη σημερινή υπογραφή των σημαντικών Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας».

Ο κ. Χατζηπαντέλα ευχαρίστησε, τέλος, τον Έλληνα Υπουργό για την μακροχρόνια αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης είπε πως με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκονται στην Κύπρο προκειμένου να εγκαινιάσουν μια νέα, πιο θεσμοθετημένη συνεργασία, πιο θεσμοθετημένη, στο κομμάτι της υγείας.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως το Μνημόνιο έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα που δείχνει την άνεση που αισθάνονται οι δύο Υπουργοί και τα δύο κράτη για μια στενή συνεργασία στον τομέα της Υγείας. Επίσης, έχει και ένα πάρα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή κοινών πρακτικών στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας, αντίστοιχα όμως έχει κεφάλαια ιδιαιτέρως σημαντικά στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων και την επιτήρηση, αλλά και στο σκέλος των φαρμακευτικών δαπανών.

«Η χαρά μου όμως είναι και σε προσωπικό επίπεδο γιατί έχουμε συνδεθεί με τον Μιχάλη από την πρώτη στιγμή», και σε όλο το πλαίσιο της συνεργασίας «μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες που χρειάζονται προς όφελος των ασθενών μας, προς όφελος των πολιτών μας», είπε, και τόνισε πως το Μνημόνιο αποτελεί την έναρξη ενώ επίκεινται και άλλες δράσεις από τις οποίες θα μπορέσουν οι ασθενείς και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθούν υπηρεσίες καλών πρακτικών από την Ελλάδα ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή επαγγελματιών του χώρου υγείας και σε περιόδους κρίσεων.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Χατζηπαντέλα για τη φιλοξενία σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην έναρξη μιας πάρα πολύ καλής συνεργασίας.

Για υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Συνεργασίας, με επικεφαλής εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου τη Γενική Διευθύντρια Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη και με επικεφαλής της αντιπροσώπευσης του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας τον Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

Παράλληλα, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (Ι.Υ&Υ.Δ.Υ.) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ελλάδος (Ε.Ο.Δ.Υ.) για συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Κοινός στόχος μεταξύ των δυο συμμετεχόντων πλευρών είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας στα δύο κράτη, και η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας των δύο κρατών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, με συχνή και απευθείας επικοινωνία του προσωπικού των αντίστοιχων φορέων τμημάτων καθώς και συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείεςΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top