ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα - Κορωνοϊός: Έκτακτες χαλαρώσεις - Η πορεία της πανδημίας στη χώρα

Ελλάδα - Κορωνοϊός: Έκτακτες χαλαρώσεις - Η πορεία της πανδημίας στη χώρα

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορονοϊού και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων, προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε τη λογική πίσω από τη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά και το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ποια μέτρα αίρονται

Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα τα μέτρα που αίρονται είναι:
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξήγησε τη λογική πίσω από την άρση μέτρων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Αντίθετα πιστεύουμε στις πολιτικές που προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας το ΕΣΥ, μας πάνε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».
Σημείωσε πως «η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. (…) Ακόμα και στους σκληρούς δείκτες, η χώρα μας είχε υπερβάλουσα θνητότητα χαμηλότερη από άλλες χώρες».

«Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης»
Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας.

Ζαούτης: Σημαντική μείωση κρουσμάτων - Γιατί προχωρήσαμε σε άρση μέτρων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρατηρείται σημαντική σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι λόγοι που η Ελλάδα «χαλαρώνει» τα μέτρα είναι οι εξής:

  • Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού
  • Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων
  • Λόγω των παραπάνω καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, της απουσίας νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη

Πώς θα γίνεται η διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία
Παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία. Όπως είπε, στην αρχή της χρονιάς σχεδιάστηκε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που είχε ως στόχο την διατήρηση της σχολικής ζωής. Και αναφέρθηκε στα self test που λειτουργούσαν προληπτικά αλλά και της ιχνηλάτισης επαφών. Σημαντικό όπλο ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η ορθή χρήση της μάσκας. «Πετύχαμε παρά την έξαρση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα έφτασαν να αποτελούν το 33% των κρουσμάτων. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται», πρόσθεσε και «θα εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική που ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτιση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Θα γίνεται χρήση δυο τεστ την πρώτη και την 4η μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

Συνδέεται η long covid με τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά;
Η κ. Παπαευαγγέλου ερωτήθηκε για το εάν συνδέεται η long covid με τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες: «Δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά μαζεμένα, είπε χαρακτηριστικά. Ηπατίτιδα από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, έσπευσε να διευκρινίσει πως τα περιστατικά αυτά δεν συσχετίζονται σε καμία περίπτωση με τον εμβολιασμό καθώς ιδίως τα παιδιά που έχουν νοσήσει στη Βρετανία δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού. Και αυτό γιατί η Βρετανία άργησε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό παιδιών.
Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα καταγραφής και αντιμετώπισης, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης για την Σανγκάη και «είναι εξαιτίας και της πολιτικής zero covid στην οποία είμαστε αντίθετοι. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είχαν λογική στην αρχή της πανδημίας αλλά όχι τώρα. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον».

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top