Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.
H Ουκρανία χρειάζεται 7 δισ. δολάρια το μήνα
Νωρίτερα μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισ. δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αποκλείσει αμέσως τη Ρωσία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50% φέτος και είπε ότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σμίχαλ σημείωσε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να επιβληθεί πλήρως αποκλεισμός στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας και να σταματήσουν οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, είπε ότι φέτος αναμένεται ότι θα καλλιεργηθεί το 80% των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν πέρσι.
Οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα
Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων.
Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
ΠΗΓΗ: Από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις