Η Ιαπωνία παρουσίασε ένα οικονομικό πακέτο 48,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη 26/4 που περιλαμβάνει παροχές για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών και του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά.
«Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία να αφήσουμε την άνοδο του πετρελαίου και των τιμών να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από την πανδημία του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στην παρουσίαση του πακέτου των 6,2 τρισεκατομμυρίων γιεν.
Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλες αυξήσεις τιμών συμπιέζουν τους Ιάπωνες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και η απόφαση να απελευθερωθούν περισσότερες δαπάνες έρχεται ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουλίου.
Στο επίκεντρο του πακέτου βρίσκεται ένα σχέδιο για την καταβολή μετρητών ύψους 50.000 γιεν (368 ευρώ) ανά παιδί σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει μέτρα όπως οι διευρυμένες επιδοτήσεις καυσίμων και η επέκταση ενός προγράμματος δανείων με μηδενικό επιτόκιο.
Οι δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν με τη χρήση αποθεματικών κεφαλαίων που διατίθενται για έκτακτες δαπάνες και με χρήματα από άλλους προϋπολογισμούς που έχουν ήδη συγκεντρωθεί φέτος.
Αυτό καθιστά "παραπλανητικό" να περιγράφεται ολόκληρο το πακέτο ως νέα δαπάνη, δήλωσε σε σημείωμα ο Takahide Kiuchi, εκτελεστικός οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πακέτο θα μπορούσε να έχει σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο επειδή τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και θα καλύψουν σχετικά μικρό αριθμό νοικοκυριών.
Ο Kiuchi εκτιμά ότι θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,06%, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας λέει ότι τα κρατικά κεφάλαια σε συνδυασμό με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο που ισοδυναμεί με 13,2 τρισεκατομμύρια γιεν.
Οι βασικές τιμές καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Μάρτιο, αν και η αύξηση κατά 0,8% από έτος σε έτος παραμένει πολύ κάτω από τον πληθωρισμό σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Επίσης, υπολείπεται του στόχου του 2% που θεωρείται απαραίτητος για την υπερτροφοδότηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Το πακέτο έρχεται με το γεν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας και της αυστηροποίησης στις ΗΠΑ.
Αν και το αδύναμο νόμισμα ωφελεί τους Ιάπωνες εξαγωγείς, είναι ανησυχητικό δεδομένης της εξάρτησης της Ιαπωνίας από τις εισαγωγές ενέργειας, αν και η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει την άμεση παρέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις