Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε τις ανησυχίες περί χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις υποστούν περισσότερες απώλειες
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε τις ανησυχίες περί χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις υποστούν περισσότερες απώλειες.
Ερωτηθείς από το νέο ειδησεογραφικό βρετανικό κανάλι Talk TV το βράδυ της Τρίτης αν αναμένει από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αναλογιστεί τη χρήση πυρηνικών όπλων απάντησε αρνητικά.
«Όχι, δεν το αναμένω», είπε ο κ. Τζόνσον. Εξήγησε πως «το απίστευτο πράγμα αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σύρραξη είναι πως το ρωσικό κοινό στη συντριπτική πλειοψηφία του στηρίζει τον Πούτιν».
Ως εκ τούτου, συνέχισε το συλλογισμό του ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Ρώσος Πρόεδρος «έχει πολύ περισσότερο πολιτικό περιθώριο για ελιγμούς εντός της Ρωσίας από όσο αυτό το επιχείρημα (περί χρήσης πυρηνικών) κατ’ ανάγκη θα συνεπαγόταν».
Εκτίμησε ότι αυτό το περιθώριο ελιγμών θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Πούτιν να κηρύξει απευθυνόμενος στο ρωσικό λαό κάποια «τεχνική ή στρατιωτική» νίκη, δηλαδή επίτευξη των στόχων του στο Ντονμπάς.
Στον ίδιο τόνο πρόσθεσε πως «δεδομένης της τεράστιας ρωσικής υποστήριξης για αυτό που κάνει, δεδομένης της άγνοιας των ρωσικών ΜΜΕ για όσα πραγματικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, το παράδοξο είναι ότι ο Πούτιν έχει πολύ περισσότερο πολιτικό χώρο να υποχωρήσει, να αποσυρθεί».
Στην ίδια συνέντευξη ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό» η Δύση «να μην αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία».
Όπως εξήγησε, η Ρωσία επιχειρεί να παρουσιάσει τον πόλεμο ως σύγκρουση μεταξύ της ίδιας και της Δύσης ή του ΝΑΤΟ. «Δεν είναι αυτό που συμβαίνει», παρατήρησε ο Βρετανός ηγέτης.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανταλλαγής με τον φιλορώσο Βίκτορ Μεντβέντσουκ που κρατείται από το Κίεβο του Βρετανού Έιντεν Άσλιν που έχει αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους πολεμώντας στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δε θέλει να προκαταβάλει αποφάσεις που εναπόκεινται στους Ουκρανούς.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο Άσλιν δεν είναι όμηρος για να υπαχθεί σε κάποια ανταλλαγή, αλλά αιχμάλωτος πολέμου και ως εκ τούτου έχει δικαιώματα που ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις