ΥΓΕΙΑ

Κρούσματα ιλαράς: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για την αύξηση κατά 79% το πρώτο δίμηνο του έτους

Κρούσματα ιλαράς: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για την αύξηση κατά 79% το πρώτο δίμηνο του έτους

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει βγάλει εκτός προγράμματος τα σχέδια εμβολιασμού για άλλες επικίνδυνες ασθένειες που χτυπούν παιδιά.


Τα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον πλανήτη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.

Ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς τους τελευταίους μήνες ότι υπήρχε κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής» αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 79% τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι.

Η ιλαρά είναι μια πολύ μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή την Covid-19.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ είπε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν «η τέλεια καταιγίδα». «Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά».

Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στις εμβολιαστικές εκστρατείες για άλλες ασθένειες, όπως για τον τύφο και την πολιομυελίτιδα. Τον περασμένο μήνα το Μαλάουι ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και δεκαετίες. Το Πακιστάν, η μία από τις δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, ανακοίνωσε επίσης αυτόν τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top