ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Το προφίλ όσων ακόμη ταλαιπωρούνται ένα χρόνο μετά – Τα συνήθη συμπτώματα

Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Το προφίλ όσων ακόμη ταλαιπωρούνται ένα χρόνο μετά – Τα συνήθη συμπτώματα

Σημαντικό μέρος των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό δεν έχουν επανέλθει στην αρχική τους κατάσταση, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Βρετανοί ερευνητές σκιαγραφούν το προφίλ αυτών που ταλαιπωρούνται περισσότερο ακόμα κι ένα χρόνο μετά.

Φαίνεται πως η μακρά Covid ήρθε για να μείνει, δυσχαιρένοντας την υγεία των ασθενών με κορωνοϊό. Μόλις ένας στους τέσσερις έχει αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό ένα χρόνο μετά, με ορισμένες παραμέτρους να δίνουν λιγότερες πιθανότητες στην έγκαιρη ανάκαμψη των ασθενών, όπως:

  • το φύλο, καθώς οι γυναίκες είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες ανάρρωσης
  • η παχυσαρκία με 50% πιθανότητες και
  • η μηχανική υποστήριξη αναπνοής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας (58% λιγότερες πιθανότητες).


Τα συμπτώματα που επέμεναν ήταν η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, οι κινητικές δυσκολίες, ο άστατος ύπνος και η δυσκολία στην αναπνοή. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα υγεινομικής περίθαλψης των ασθενών με συμπτώματα μακράς Covid, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν διαθέσιμες και εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές και οι ασθενείς όλο και αυξάνονται.

Οι ερευνητές της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Leicester και οι συνεργάτες τους εξέτασαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine και θα παρουσιαστούν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η ανάλυση των επιστημόνων

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα PHOSP-COVID, που αξιολόγησε ενήλικες που είχαν νοσηλευτεί με κορωνοϊό σε 39 νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και στη συνέχεια είχαν πάρει εξιτήριο. Η περίοδος της ερευνητικής εποπτείας ήταν μεταξύ της 7 Μαρτίου του 2020 και της 18 Απριλίου του 2021.

Η κατάσταση των ασθενών αξιολογήθηκε έπειτα από πέντε μήνες και έπειτα από ένα χρόνο, συνεκτιμώντας τις προσωπικές καταγραφές των ασθενών, τη σωματική απόδοση και τη λειτουργία των οργάνων και τις δύο φορές, αλλά και εξετάζοντας δείγματα αίματος μετά τους πέντε μήνες, έτσι ώστε να διερευνήσουν την παρουσία διαφόρων φλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Συνολικά 2320 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 5 μήνες μετά το εξιτήριο και 807 (το 33%) συμμετείχαν και στους δύο επανελέγχους (των 5 μηνών και του 1 έτους). Οι τελευταίοι είχαν διαμέση ηλικία τα 59 έτη, το 36% ήταν γυναίκες και το 28% έλαβαν μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν πλήρη ανάρρωση ήταν περίπου ισάριθμο μεταξύ και των δύο ομάδων των συμμετεχόντων: των 5 μηνών στο 26% και του 1 έτους στο 29%, σχεδόν δηλαδή ένας στους τέσσερις. Η μελέτη βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει.

Σε μια προηγούμενη δημοσίευση, οι ερευνητές είχαν συνοψίσει τέσσερις ομάδες ασθενών ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους πέντε μήνες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τη νεότερη μελέτη έπειτα από ένα έτος. Ειδικότερα, από τους 2320 συμμετέχοντες, οι 1636 είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

  • το 20% είχε πολύ σοβαρές σωματικές και ψυχικές διαταραχές
  • το 30% είχαν σοβαρές σωματικές και ψυχικές διαταραχές
  • το 11% είχε μέτρια σωματική και γνωστική υγεία
  • το 39% είχε ήπια διαταραχή ψυχικής και σωματικής υγείας

Η παχυσαρκία, η μειωμένη ικανότητα της άσκησης, ο μεγαλύτερος αριθμός συμπτωμάτων και τα αυξημένα επίπεδα του φλεγμονώδους βιοδείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης συσχετίστηκαν με τις ομάδες με τις σοβαρότερες διαταραχές. Τόσο στις ομάδες με τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις όσο και στις ομάδες με τη μέτρια γνωστική και σωματική υγεία, τα επίπεδα του φλεγμονώδους βιοδείκτη ιντερλευκίνη-6 (IL-6) ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα που παρουσίασε ήπιες διαταραχές.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top