ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία, που έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) την 28η Απριλίου, η ΠΕΟ, παραπέμποντας σε στοιχεία της ΔΟΕ, αναφέρει ότι 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός αυτός δείχνει αύξηση του 10% τα τελευταία χρόνια.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του, προστίθεται, ενώ με το τέλος αυτής της ημέρας, αναφέρει η ΠΕΟ, «1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους».
Αυτό σημαίνει ότι η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι, αναφέρει η συντεχνία.
«Στην Κύπρο δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική με τα εργατικά ατυχήματα να είναι στα ύψη», προστίθεται.
Είπε ακόμα, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγονται από ένα εργατικό ατύχημα.
«Η μη ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, η μη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και πολλών άλλων παραλήψεων, οδηγούν στα δυσάρεστα αποτελέσματα να θρηνούμε θύματα των εργατικών ατυχημάτων», αναφέρει η ΠΕΟ.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και κυρίως στην πλευρά της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων από πλευράς των εργοδοτών, προσθέτει. «Πρέπει οι εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους καθορίζει η νομοθεσία και η ηθική έναντι των εργοδοτουμένων τους για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών», σημειώνεται.
Η ΠΕΟ τονίζει ότι πρέπει να επισημαίνεται ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα ο καίριος ρόλος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, προσθέτει, πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα και να δίδει έντονα το στίγμα του στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
ΠΕΟ αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, με την σωρεία εισηγήσεων που υπέβαλε, προσπάθησε να βελτίωση την αρνητική κατάσταση στην Ασφάλεια και Υγεία, «αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από την αρμόδια αρχή».
Μερικές από τις εισηγήσεις της, είπε, είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των νεοεισερχομένων, η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων σε κλάδους υψηλού κινδύνου, η ένταξη περισσοτέρων επαγγελμάτων στην επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων, η διαφάνεια στην διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και η σύσταση και σωστή λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις