Μνημόνιο Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ υπογράφτηκε σήμερα στην Αθαλάσσα, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της πρόγνωσης του καιρού στην κάθε χώρα και η παρακολούθηση των αλλαγών ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και την ανάπτυξη ενδείξεων κινδύνου για ανάφλεξη πυρκαγιών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Το Μνημόνιο υπογράφτηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Ραδιοβολήσεων στην Αθαλάσσα, από τους Διευθυντές των τριών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, τον Δρ. Κλεάνθη Νικολαϊδη από την Κύπρο, τον Υποπτέραρχου Δημήτριου Σιδερίδη από την Ελλάδα και τον Nir Stav από το Ισραήλ. Εκτός από τον κ. Νικολαΐδη, την τελετή χαιρέτισαν ο Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, και ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Κύπρο, Oner Anolik.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπ. Γεωργίας Κ. Καδής επεσήμανε ότι οι τρεις χώρες έχουν μακροχρόνια συνεργασία σε διάφορους τομείς, η οποία ενισχύεται με το νέο Μνημόνιο τριμερούς συνεργασίας. Εξήγησε, δε, ότι αυτό το Μνημόνιο αποτελεί συνέχεια της κοινής διακήρυξης Κύπρου και Ισραήλ του Δεκεμβρίου του 2018, όταν τέθηκε σε ισχύ και το διμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου και της Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που όπως είπε, έχει μέχρι σήμερα θετική έκβαση.
«Το Μνημόνιο τριμερούς συνεργασίας προωθεί τη συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των υπηρεσιών μας στην Μετεωρολογία, Κληματολογία και Επιστήμη της θάλασσας, στην ανταλλαγή και κωδικοποίηση δεδομένων, την εκπαίδευση, τη έρευνα και την ανάπτυξη», είπε ο κ. Καδής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία για την ανάπτυξη Ενδείξεων Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών, όπως επίσης και στη σημασία της συνεργασίας για την ονομασία καταιγίδων στην Αν. Μεσόγειο, πράγμα που, όπως είπε, εκτιμήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, αλλά και από τους πολίτες.
«Η γοργά εξελισσόμενες καιρικές συνθήκες στην Αν. Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, μας υποδεικνύουν να μοιραζόμαστε περισσότερα δεδομένα, περικειμένου να βελτιώνουμε τις τεχνικές βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης», πρόσθεσε ο κ. Καδής, επισημαίνοντας ότι η τριμερής συνεργασία θα στηρίξει και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης να ενώσει τις χώρες της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Η συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνητικών υπηρεσιών βρίσκεται το επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας», κατέληξε, ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία του μνημονίου και ευχήθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο για τις τοπικές κοινωνίας, όσο και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
O Πρέσβης Ελλάδας στη Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία είναι ακόμα μία απόδειξη της δέσμευσης των τριών χωρών στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνεται, όπως είμαι και από τις τακτικές επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τριών χωρών το τελευταίο διάστημα.
«Συνέργειες όπως αυτή που ξεκινούμε σήμερα αξίζουν αναφοράς, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων στον πλανήτη και ιδίως στη γειτονιά μας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο κ. Παπαμελετίου και πρόσθεσε ότι ο ρόλος των μετεωρολογικών υπηρεσιών είναι κρίσιμος, καθώς τα δεδομένα που παρέχονται είναι σημαντικά για πολλούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ναυτιλία και η αεροπλοΐα, καθώς και για προειδοποίηση σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Η πολιτική ατμόσφαιρα έχει βοηθήσει στην προώθηση και υλοποίηση τέτοιων κρίσιμων συνεργειών, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ενδυναμώσει το πλαίσιο συνεργασίας τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια», ανέφερε ο Έλληνας Πρέσβης και κατέληξε ότι τα απτά, θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι εμφανή, τόσο στην τριμερή, όσο και στη διμερή της μορφή.
O Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής για την υλοποίηση μίας τέτοιας συνεργασίας, η οποία ουσιαστικά υλοποιεί τις «ευγενείς έννοιες», όπως είπε χαρακτηριστικά, του συνεταιρισμού, της συμμαχίας και της συνεργασίας. «Αυτό το Μνημόνιο βελτιώνει τη ζωή των πιλότων και των ναυτικών, των γεωργών και των πυροσβεστών, καθώς και πολλών απλών εργαζομένων στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Anolik. Ευχαρίστησε τους διευθυντές των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση του Μνημονίου και ευχήθηκε «παρά τις προκλήσεις, οι μελλοντικές προγνώσεις να προβλέπουν εξαιρετικό καιρό».
Από πλευράς του ο επικεφαλής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, τόνισε ότι το Μνημόνιο οδηγείται σε ένα σημαντικό ορόσημο, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο συνεργασίας, που θα εστιάσει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες. Εξήγησε ότι το τριμερές μνημόνιο συναντίληψης θα πλαισιώσει τις υπάρχουσες διμερείς συνεργασίες στον τομέα της μετεωρολογίας, μεταξύ των τριών χωρών.
«Οι τρεις χώρες θα συνεχίσουν να έχουν μία πρόσφορη συνεργασία στον τομέα της Μετεωρολογίας», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, τονίζοντας ότι η περιοχή μας θεωρείται hot-spot του διαρκώς εξελισσόμενου κλίματος της Αν. Μεσογείου, κάτι που θα μπορούν να σκιαγραφήσουν καλύτερα οι αυξημένες δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από το Μνημόνιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη πρακτικών για την πρόγνωση της εκδήλωσης πυρκαγιών. «Η Ένδειξη Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών είναι τόσο κρίσιμη στην περιοχή μας, ιδίως μετά τις πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, ώστε πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, μετά την τελετή, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι οι τρεις χώρες θα εργαστούν από κοινού για την παραγωγή προϊόντων και ενδείξεων αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών. «Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τριμερούς Μνημονίου», τόνισε.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Nir Stav, ανέφερε ότι η μείωση των ημερών βροχής, η εντατικοποίηση των περιόδων καύσωνα και ο περιορισμός των πρώιμων βροχών του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εκδήλωση πυρκαγιών, ιδίως το φθινόπωρο. «Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και πέρα από τη διαχείριση των δασών, για τον σκοπό αυτό μπορούμε να συμβάλουμε και με εκ των προτέρων προειδοποιήσεις για επικίνδυνες ώρες και περιοχές, ώστε να είναι έτοιμη η πυροσβεστική, ενώ μπορούμε και κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς να παρέχουμε λεπτομερή στοιχεία για καιρικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την κίνηση και την κατεύθυνση της φωτιάς», εξήγησε.
Εκ μέρους της ελληνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο Υποπτέραρχος Δημήτριος Σιδερίδης είπε ότι «ζούμε στην ίδια γειτονιά και στηριζόμαστε στις σχέσεις καλής γειτονίας και αυτό το Μνημόνιο αποτελεί εφαλτήριο ώστε να γίνουμε μία ομάδα, να εξερευνήσουμε νέες περιοχές συνεργασίας και να ενισχύσουμε τη συνεργασία».
Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, το μνημόνιο αποσκοπεί στην πλήρη κατανόηση του καιρού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και προϊόντων αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, στην πληρέστερη οικοδόμηση της κλιματολογίας της περιοχής, στην κλιματική τάση και τα επακόλουθά της στην Αν. Μεσόγειο, στην προετοιμασία λεπτομερέστερων προγνώσεων βραχέως χρόνου (now casting), στην εκπαίδευση προσωπικού, στην ανταλλαγή εμπειριών προστασίας βάσεως δεδομένων και στην ασφάλεια των δικτύων, καθώς και στη γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας των μετεωρολογικών υπηρεσιών.
Το Ινστιτούτο Κύπρου συμβάλλει με τη χρήση καινοτόμων μέσων στο έργο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του Ινστιτούτου, Nicolas Jarraud, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου αναπτύσσονται αρκετά drones (UAV), ενώ κάποια άλλα αγοράζονται και από το εξωτερικό. Τα μεγαλύτερα μπορούν να πετάξουν μέχρι και την Κρήτη, όπως είπε, σε ύψος τριών χιλιομέτρων, ενώ μικρότερα μπορούν να μπουν και σε κτίρια μετά τον σεισμό για καταγραφή ζημιών ή εντοπισμό ατόμων. Από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα ένα τέτοιο σκάφος, μπορεί να αξιοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, καθώς φέρει κάμερες με υπέρυθρες ακτίνες και χρησιμεύει από την παρακολούθηση πυρκαγιών έως και στην χαρτογράφηση αρχαιολογικών χώρων. Όπως είπε, η συνεργασία του Ινστιτούτου με το Τμήμα Μετεωρολογίας ενισχύεται το τελευταίο διάστημα και λόγω της ίδρυσης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή, καθώς και της ορατότητας της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της φιλοξενίας των αντιπροσωπιών από την Ελλάδα και το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, ενώ ακολούθησε και επίδειξη της πτήσης UAV (σκάφος drone) στον αεροδιάδρομο του Ινστιτούτου Κύπρου στην Ορούντα, καθώς και επίσκεψη στον σταθμό Cyprus Αtmospheric Observatory στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη σκόνη, λέει ο Κλεάνθης Νικολαΐδης
Αναφερόμενος στα φαινόμενα σκόνης τα οποία επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι, ακόμα κι αν υποχωρήσουν στην παρούσα φάση, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνθήκες αυτές, αφού γίνονται όλο και πιο συχνά στην περιοχή μας.
«Κατά τη διάρκεια του Απριλίου καταγράφηκαν 20 μέρες με επεισόδια σκόνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι εμφανή τόσο στο Ισραήλ, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Κύπρο, αλλά και στη νότια Ελλάδα αλλά και τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο αρκετές φορές. Είναι φαινόμενα με τα οποία θα μάθουμε να ζούμε καθώς είναι απότοκα και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της διαταραχής η οποία υπάρχει στην επιφάνεια στης σαχαρινής ερήμου», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι το παρόν φαινόμενο θα υποχωρήσει, χωρίς όμως να σηματοδοτείται η λήξη όλων των φαινομένων σκόνης που αναμένονται για φέτος. «Αύριο υποχωρεί το φαινόμενο με ένα δυτικό ρεύμα αέρα, το οποίο θα επηρεάσει την περιοχή της Κύπρου, θα σπρώξει τη σκόνη νοτιοανατολικά, θα πάρουμε μια ανάσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και νεότερο επεισόδιο σκόνης κατά τη διάρκεια του Μαΐου», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το τι μπορεί να σημαίνει ο συνδυασμός σκόνης και υγρασίας, ο κ. Νικολαΐδης, εξήγησε ότι ο καιρός που είχαμε και έχουμε σήμερα ήταν αποτέλεσμα μίας αστάθειας στη μέση ατμόσφαιρα, με φαινόμενα λασποβροχής και ελαφρές, μεγάλης χρονικής διάρκειας βροχές σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου. «Αισθητικά όντως η ανάμιξη υγρασίας με τη σκόνη επιτείνει το φαινόμενο, καθώς δημιουργούν ένα ουράνιο θόλο ο οποίος διαχέει και την ηλιακή ακτινοβολία και δεν είναι το πιο ευχάριστο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις