ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποπνικτική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Πώς μπορούμε να δούμε τα επικίνδυνα επίπεδα για να προστατευτούμε - Δείτε το βίντεο

Αποπνικτική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Πώς μπορούμε να δούμε τα επικίνδυνα επίπεδα για να προστατευτούμε - Δείτε το βίντεο

Για τη σκόνη και τις διαβαθμίσεις της σε στάδια επικινδυνότητας, μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλήμέρα, ο Δρ Χρύσανθος Σαββίδης, προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας αέρα.

Ανέφερε πως παλιά ο κόσμος δεν ενημερωνόταν για τη σκόνη και αυτή είναι η μόνη διαφορά με το παρελθόν, επειδή σκόνη πάντα υπήρχε.

«Την ενημέρωση προς το κοινό την κάνουμε με το mobile application τα τελευταία 4 χρόνια, με την ιστοσελίδα τα τελευταία 10 χρόνια,» επισήμανε.

«Η παρατήρηση η δική μας τα τελευταία 20 χρονιά που κάνουμε μετρήσεις είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αυξηθεί οι μέρες των επεισοδίων σκόνης και όχι η ένταση. Έχουν δηλαδή απλωθεί τα επεισόδια σε περισσότερες μέρες», εξήγησε. 

Για τις βαθμίδες της σκόνης δηλαδή το, πράσινο, κίτρινο πορτοκαλί και κόκκινο

Συνέχισε εξηγώντας πως η οριακή τιμή για τα αιωρούμενα σωματίδια, τα άλφα σίγμα δέκα, στα οποία η σκόνη είναι μέρος αυτών των σωματιδίων, με βάση τη νομοθεσία την ευρωπαϊκή και την κυπριακή, είναι στα 50  μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (ημερησία μέση τιμή).

Για τις διαβαθμίσεις της σκόνης δηλαδή το, πράσινο, κίτρινο πορτοκαλί και κόκκινο διευκρίνισε πως υπάρχει μια κατάταξη που  με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει.

Εξήγησε πως το πράσινο είναι η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, ευάλωτων ομάδων, του πληθυσμού εργαζομένων σε ανοιχτούς χώρους.

Για το κίτρινο διευκρίνισε πως είναι σε εισαγωγικά μια ανησυχία και παρακολούθηση των τιμών γιατί υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα το οποίο αυξάνεται και το οποίο έχουμε υπό στενή παρακολούθηση και το οποίο αν και εφόσον χρειαστεί προχωρούμε σε σχετικές ανακοινώσεις. Το κίτρινο μας κάνει ένα alert ότι κάτι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Το κίτρινο για εμας σημαίνει βγαίνω έξω ναι. Είναι ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις πάνω από το 50 και κάτω από το 100, οι οποίες δεν είναι σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα. Θεωρούμε ότι αν δεν έχουμε οποιαδήποτε ευαισθησία δύσκολα θα επηρεάσει το αναπνευσιτκό σύστημα και την υγεια μας.

Στο πορτοκαλί και στο κόκκινο βγαίνουμε αμέσως σε σχετιή ανακοίνωσή.

Το κίτρινο για μας είναι μια προειδοποίηση να παρακολουθούμε τις τιμές απλά.

Δεν είναι αντιπροσωπευτικες οι τιμες μεταξυ 7-9 διότι έχουμε αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση ειδικά όταν είναι ανοικτά τα σχολεία κλπ. Το πρωι συνηθως οι ενδείξεις οφείλονται στην κυκλοφορική κίνηση.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top