Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι προβάλλεται ο ισχυρισμός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης συνεργασίας» μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP), όμως τα DP-YDP έθεσαν ως όρο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μην αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» στον Φαϊζ Σουτζούογλου, αλλά σε άλλον «βουλευτή» του UBP.
Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κόμματα DP-YDP παραπονιούνται για τη μη συνεπή συμπεριφορά του Σουτζούογλου και για το γεγονός ότι δεν είναι αξιόπιστος. Οι διεργασίες για σύσταση «κυβέρνησης» από τα τρία κόμματα υπό έναν άλλο «βουλευτή» του UBP έχουν αρχίσει και μετά το μπαϊράμι θα υλοποιηθεί το «κυβερνητικό σχήμα», αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Ντιγιαλόγκ, (04.05.22) γράφει ότι κύκλοι εντός του UBP λένε ότι αυτή την φορά η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» θα δοθεί είτε στον Ουνάλ Ουστέλ είτε στον Χασάν Τάτσοϊ και όχι στον Σουτζούογλου.
Ο ίδιος ο Σουτζούογλου πάντως δήλωσε στην εφημερίδα ότι σύμφωνα με τον «νόμο», ο Τατάρ μπορεί να αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» σε έναν οποιονδήποτε «βουλευτή» από το UBP, «όμως ένα τέτοιο θέμα ούτε ήρθε στην ημερήσια διάταξη, ούτε το άκουσα». Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα προβεί σε αξιολόγηση του θέματος μετά το μπαϊράμι και θα κάνει τα βήματά του. Το UBP είναι πάντα ενωμένο, υποστήριξε.
Εξάλλου, ο ηγέτης του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι πέρασε η σειρά του Σουτζούογλου και ότι ο Τατάρ πρέπει τώρα να αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» στον Τουφάν Έρχουρμαν, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον Αρικλί, ο Έρχουρμαν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σχηματίσει μιαν «κυβέρνηση ευρείας βάσης». Είπε ότι αν ανατεθεί η «εντολή» στον Έρχουρμαν, το YDP θα αξιολογήσει το κατά πόσον θα στηρίξει το CTP και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο Έρχουρμαν δεν μπορέσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» τότε η «εντολή» πρέπει να ανατεθεί στον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Όζερσαϊ και αν και αυτός δεν τα καταφέρει να δοθεί η «εντολή» στον πρόεδρο του DP, Φικρί Ατάογλου.
Ο Αρικλί υποστήριξε ότι αν δεν προκύψει κάποια «κυβερνητική φόρμουλα» μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τότε πρέπει να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση ευρείας βάσης» για επίλυση των επειγόντων προβλημάτων και πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και αν χρειαστεί να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» στα τέλη του χρόνου.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα ανάθεσης της «εντολής σχηματισμού κυβέρνησης» σε άλλον «βουλευτή» του UBP εκτός του Σουτζούογλου, ο Αρικλί είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα το αξιολογήσουν στα αρμόδια όργανα του κόμματός τους και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να «κλείνονται οι πόρτες στη δημοκρατία».
Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε στην εφημερίδα ότι πρέπει το συντομότερο να υπάρξει προσφυγή στην βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι οι «πρόωρες εκλογές» είναι η μόνη λύση.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Σοράκιν εξέφρασε την άποψη ότι με την παρούσα σύνθεση της «βουλής» καμία φόρμουλα στην οποία δεν θα συμμετέχει το UBP δεν θα ωφελήσει τη «χώρα» και υπενθύμισε ότι από τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 σχηματίστηκαν δύο «κυβερνήσεις», που διήρκεσαν η μία 59 μέρες και η άλλη μόνο πέντε μέρες.
Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα στα κατεχόμενα είναι «το πρόβλημα δημοκρατίας» και η εναρμόνιση με το «σύνταγμα» και τον «νόμο».
«Όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί κατά την προσεχή περίοδο, δεν θα κάνει κάποιο βήμα με την έννοια των έργων. Διότι γίνονται παρεμβάσεις τόσο στα συνέδρια κάποιων κομμάτων όσο και στον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του κόμματός του αν ανατεθεί σε αυτό η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», ο Σοράκιν εξέφρασε την άποψη ότι τα κόμματα που θα σχηματίσουν την «κυβέρνηση» πρέπει να είναι προσηλωμένα στις αξίες της πολιτικής ηθικής και πρόσθεσε ότι τα DP και YDP έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες.
«Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη, πολιτική ηθική και ταύτιση των προγραμμάτων. Όμως, δεν μπορούμε να δούμε αυτή την αντίληψη σε αυτά τα κόμματα». Η αριθμητική πλειοψηφία δεν διασφαλίζει την σταθερότητα», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στο κόστος που θα έχουν πιθανές «πρόωρες εκλογές», ο Σοράκιν είπε ότι είναι θέμα το κόστος των «εκλογών», όμως κόστισε πιο ακριβά στον τουρκοκυπριακό «λαό» η κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Κίπρις Πόστασι γράφει ότι ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι πριν τρεις μέρες είχε δηλώσει ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη αν ανατίθετο η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» σε έναν άλλο «βουλευτή» του UBP εκτός από τον Σουτζούογλου και σχηματιζόταν η ίδια «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP.
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι «φαίνεται ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα τέτοιο οικοδόμημα αντίθετο με τα δημοκρατικά έθιμα θα καταφέρει νέο πλήγμα στην δημοκρατία της χώρας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις