ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη γερμανική Welt βεβαιώνει σχετικά με την νατοϊκή στήριξη στην Ουκρανία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη γερμανική Welt βεβαιώνει σχετικά με την νατοϊκή στήριξη στην Ουκρανία

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Welt", ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί τη Δύση να καταβάλει ακόμη περισσότερες προσπάθειες για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα η Ουκρανία δεν μπορεί να αμυνθεί μόνο με όπλα που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά πρέπει να στραφεί σε σύγχρονα δυτικά όπλα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσει αποτελεσματικά τη ρωσική εισβολή το Κίεβο.

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα βαρέα όπλα, η Δύση θα πρέπει να αυξήσει τις προμήθειες, να κάνει περισσότερα και να προετοιμαστεί για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση", είπε.

Πρέπει να διασφαλίσουμε, πρόσθεσε, ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να αμυνθεί. Η Ουκρανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια και το θάρρος και η γενναιότητα των Ουκρανών στρατιωτών δεν επαρκούν από μόνα τους για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Προεικονίζοντας αναμενόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί για ενδεχόμενες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη περισσότερη βιαιότητα και μεγαλύτερες καταστροφές σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές, και καταδικάζοντας την πυρηνική ρητορική της Μόσχας ως ανεύθυνη και απερίσκεπτη, απευθύνεται προς τη Ρωσία προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων, θα υπάρχουν χαμένοι σε όλες τις πλευρές.

Ο Γενικός Γραμματέας, απαντώντας σε ερώτημα περί ύπαρξης διάχυτης αγωνίας, κυρίως στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για ξέσπασμα Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου και κατά πόσον ο ίδιος συμμερίζεται κάτι τέτοιο, τονίζει ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι το τι περιμένει ο ίδιος, αλλά το τί κάνει για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες», δηλώνει, εξηγώντας ότι γι’ αυτό το ΝΑΤΟ δεν στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, όμως συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την χώρα, και υπενθυμίζοντας τον ρόλο της Συμμαχίας, διευκρινίζει προς τη Μόσχα ότι επίθεση προς σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με επίθεση στο σύνολο των 30 κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει παρόλα αυτά ότι η Συμμαχία δεν έχει καμία ένδειξη πως έχουν αναβαθμιστεί τα ρωσικά πυρηνικά όπλα σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία όσο ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχίζει αυτόν τον πόλεμο, ο Γενικός Γραμματέας επικροτεί τον κομβικό και εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στην οικονομική και στρατιωτική συνδρομή της αλλά και στην απόλυτη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα και η ανακοίνωση του Καγκελαρίου Σολτς για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 100 δις ευρώ.

Αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο και η Συμμαχία αποδέχεται κάθε επιλογή, προσθέτοντας, σε απάντηση του ερωτήματος περί του μηνύματος που θα έδινε στον Πούτιν μία τέτοια ένταξη: «Το μήνυμα είναι: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ακόμα ανοιχτή. Το μήνυμα είναι: Δεν είναι ο Πρόεδρος Πούτιν εκείνος που αποφασίζει για την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά κάθε χώρα αποφασίζει τη δική της πορεία. Ο Πούτιν έκανε τον πόλεμο γιατί ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Τώρα έχει πετύχει το ακριβώς αντίθετο: Αποκτά περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του, περισσότερη συμμαχική παρουσία στην ανατολική πλευρά και πιθανώς δύο νέα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν απέτυχε στους στόχους του».

Τέλος, σχετικά με τις διεργασίες που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε: "Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν. Αναμένω ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας αυτής της γενιάς, που προέρχεται από κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και των επιπτώσεων της ανόδου της Κίνας στον τομέα της ασφάλειας".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top