ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση νόμου για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Πρόταση νόμου για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Πρόταση νόμου για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στον δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συζήτησε επί της αρχής τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν όπως η πρόταση νόμου καλύψει όλες τις θέσεις.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο εκ των εισηγητών της πρότασης, Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το 2013 θεσπίστηκε μία διαδικασία ελέγχου, σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη μία θέσης στον προϋπολογισμό δεν πρέπει να συνεπάγεται αυτόματα ότι αυτή πρέπει να πληρωθεί και ότι το κράτος θα πρέπει να έχει ένα μηχανισμό να αξιολογεί τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει, τον χρόνο που αυτές θα πληρωθούν και την έκταση που αυτές θα πληρωθούν.

Ανέφερε ότι με την διαδικασία αυτή θα έπρεπε η κάθε θέση να αξιολογηθεί από το τμήμα προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, να εξασφαλιστεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στη συνέχεια και τέλος η έγκριση της Βουλής.

Ανέφερε επίσης ότι το 2017 υπήρξε διαφοροποίηση αυτής της ρύθμισης και παρέμεινε επ΄ αόριστων η διαδικασία ελέγχου για τις προσλήψεις (θέσεις πρώτου διορισμού) και θεωρήθηκε ότι δεν χρειάζεται για θέσεις προαγωγής να γίνεται αυτή η διαδικασία και πρόσθεσε ότι η Βουλή εισήγαγε μια ρύθμιση «επιφυλάσσοντας για την ίδια το δικαίωμα να εγκρίνει και τις θέσεις προαγωγής».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή η ρύθμιση «δεν εξυπηρετεί κάποιον ιδιαίτερο σκοπό» και πρόκειται «για μίαν αχρείαστη γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση νόμου περιορίζεται αυστηρά και ξεκάθαρα στις προαγωγές».

«Θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι δεν θα συμφωνούσαμε με κανένα τρόπο στην κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου για τις προσλήψεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εάν καταργείτο σήμερα και η διαδικασία ελέγχου στις προσλήψεις, «κατά το 2022, που εκτός των άλλων είναι και προεκλογική περίοδος, θα γίνονταν μερικές χιλιάδες προσλήψεις σε όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν στην κλίμακα εισδοχής».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συμφωνεί με την μεμονωμένη αντιμετωπίσει του θέματος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις θέσεις και όχι μόνο τις θέσεις προαγωγής.

«Δεν έχει νόημα η αποπαγοποίηση μόνο των θέσεων προαγωγής», πρόσθεσε.  

Η ΕΔΥ και η Εκπαιδευτική Υπηρεσία συμφώνησαν με την πρόταση, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν όπως η πρόταση νόμου καλύψει όλες τις θέσεις και όχι μόνο τις θέσεις προαγωγής και κάλεσαν τους βουλευτές να σεβαστούν την συμφωνία που έκαναν στις 28 Απριλίου του 2022 με τον Υπουργό Οικονομικών για πλήρη άρση των διαδικασιών αποπαγοποίησης θέσεων, όπως ίσχυε μέχρι το 2013 στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει η διαδικασία έγκρισης των προϋπολογισμών του κάθε οργανισμού μέσω της οποίας εγκρίνεται και η πλήρωση θέσεων και πρόσθεσαν ότι με την ανάγκη που υπάρχει σήμερα να περάσει εκ νέου από την Βουλή η έγκριση της πλήρωσης θέσεων οι οποίες αρχικά εγκρίθηκαν μέσω του προϋπολογισμού του κάθε οργανισμού ή υπηρεσίας, δημιουργείται μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα οργανισμοί να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι με την πρόταση νόμου εξαιρούνται από την διαδικασία έγκρισης τους από την Επιτροπή Οικονομικών «οι θέσεις προαγωγής καθότι πρόκειται για ανελικτικές θέσεις οι οποίες χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων».

«Πρέπει οι θέσεις προαγωγής να μπορούν να πληρωθούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τυχόν έγκριση της πρότασης νόμου θα βοηθήσει την δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και θα αποφορτίσει την Επιτροπή Οικονομικών από εργασία την οποία πρέπει σήμερα να επιτελέσει σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΣΥ ότι η πρόταση νόμου «τυγχάνει μιας ευρύτερης στήριξης» και πρόσθεσε πως αυτή η διαδικασία πρόσθετε μόνο καθυστερήσεις και γραφειοκρατία».

Σε σχέση με τις αναφορές για πλήρη άρση του ελέγχου για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Κουλλά εξέφρασε την «διαφωνία και την βαθιά ανησυχία» του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε πως «ουσιαστικά χάνεται ο έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής και μπορεί να πάμε πίσω στα παλιά, δηλαδή την ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου τομέα και τα οφέλη που έχουν προκύψει τα τελευταία δέκα χρόνια με την μείωση και την συγκράτηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να χαθούν».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι σωστά άνοιξε η συζήτηση για την διαδικασία που ακολουθείται κατά την πλήρωση κενών θέσεων προαγωγής και πρόσθεσε ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία που προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή υποβάλει αίτημα απευθείας στην Επιτροπή Οικονομικών πρέπει να επαναξιολογηθεί διότι θεωρούμε ότι δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία με τον τρόπο που σήμερα γίνεται».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει την πρόταση νόμου και θα καταθέσει την τελική του θέση στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Αναφορικά με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους για πλήρη άρση των όποιων περιορισμών για όλες τις θέσεις, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι αυτή λαμβάνεται υπόψη από το ΑΚΕΛ και θα εξεταστεί στην βάση των κριτηρίων που αφορούν την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, την διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αγορά υπηρεσιών που στην πράξη έχει κακώς αποδειχθεί η προσφιλής, όπως είπε, «επιλογή της Κυβέρνησης για να καλύπτει μόνιμες ανάγκες του δημοσίου».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η πρόταση νόμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ θα ήθελε «η συμφωνία πλαίσιο που έχει κάνει ο Υπουργός Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να έρθει στην Βουλή με σχετικό νομοσχέδιο που να καλύπτει και τις θέσεις πρώτου διορισμού και όλες τις προσλήψεις».

«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος των θέσεων πρώτου διορισμού να γίνεται ουσιαστικά και καταλυτικά μέσω του προϋπολογισμού του κάθε Υπουργείου και του κάθε ημικρατικού οργανισμού πριν να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι κάποιες εφαρμογές που γίνονται στην υπηρεσία δημόσιας διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών βάζουν εμπόδια στην λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών γιατί δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να ελέγχουν την πορεία των ημικρατικών και λειτουργούν εις βάρος αυτών των σημαντικών πυλώνων της οικονομίας οι οποίοι την ίδια ώρα λειτουργούν σε ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλαίσιο και πρέπει να λειτουργούν με τάχιστες κινήσεις για να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top