ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις επιπτώσεις των πολιτικών για το κλίμα στις μεταφορές στην Κύπρο και προτάσεις για απάμβλυνση τους συζήτησαν στις Βρυξέλλες Καρούσος και Δημητριάδης

Τις επιπτώσεις των πολιτικών για το κλίμα στις μεταφορές στην Κύπρο και προτάσεις για απάμβλυνση τους συζήτησαν στις Βρυξέλλες Καρούσος και Δημητριάδης

Τις επιπτώσεις των προτάσεων που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων στις μεταφορές παρουσίασαν σε ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της Κομισιόν σε σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, ανέφεραν σε δηλώσεις τους από την έδρα των θεσμών της ΕΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Όπως εξήγησαν, αν εφαρμοστούν ως έχουν οι προτάσεις θα προκαλέσουν επιπρόσθετο κόστος στις αεροπορικές εταιρείες που θα το επωμιστούν οι καταναλωτές, ενώ θα αυξηθεί το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών και ως εκ τούτου το κόστος των εισαγωγών. Η Κύπρος, σημείωσαν, έχει αναλύσει τις επιπτώσεις για την χώρα και για άλλες χώρες της ΕΕ, και προτείνει ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτές.

Οι δύο Υπουργοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες τη Τρίτη και την Τετάρτη για επαφές με Ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της Κομισιόν με αντικείμενο το νομοθετικό πακέτο "FitFor55" το οποίο περιέχει μέτρα και προτάσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2050, κάτι που προϋποθέτει την επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030.

Οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται πως θα έχουν περεταίρω επαφές και σε επίπεδο Υπουργών καθώς οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πακέτου που έχει προτείνει η Κομισιόν συνεχίζονται μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Ο κ. Καρούσος εξήγησε στις δηλώσεις του πως οι επαφές αφορούν την προώθηση πρωτοβουλιών και ανησυχιών της Κύπρου, και αναφέρθηκε σε προτάσεις της Κύπρου όπως αυτή για τη δημιουργία ενός "self-allowance mechanism" έτσι ώστε «να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν περισσότερο βιοκαύσιμο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και έναντι μικρότερου κόστους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, η Κύπρος έχει προχωρήσει σε ανάλυση για το πώς οι προτάσεις του νομοθετικού πακέτου θα επηρεάσουν τις αερομεταφορές και την οικονομία της χώρας καθώς και την οικονομία των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ. Η εν λόγω μελέτη «πλέον χρησιμοποιείται και ως σημείο αναφοράς», όπως είπε.

Η Κύπρος ενδέχεται «να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα, εφόσον το κόστος μίας πτήσης προς την Κύπρο μέχρι το 2035 θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2025 εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος προς τις αεροπορικές εταιρείες ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, ενώ το 2030 το κόστος θα ανέλθει σε 520 εκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το συνολικό κόστος το 2035 να φτάνει τα 821 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, αυτό σημαίνει πως μετά το 2035, οι αεροπορικές εταιρίες που θα εκτελούν διαδρομή προς την Κύπρο θα έχουν κόστος ύψους περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος αυτό, τόνισε, «θα μεταφερθεί στους επιβάτες, με αρνητικές συνέπειες προς τον τουρισμό και την οικονομία».

«Η Κύπρος με αυτά τα δεδομένα και σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας, υπολογίζεται ότι θα απολέσει περίπου το 15-20% του τουρισμού και θα υπάρξει μείωση της τάξης του 1.7% στο ΑΕΠ της χώρας ανά έτος, ενώ μέχρι την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, οι αεροπορικές εταιρίες θα επωμιστούν κόστος ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε ο κ. Καρούσος.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας υπενθύμισε στις δικές του δηλώσεις πως η ναυτιλία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας για την κυπριακή οικονομία μετά τον τουρισμό. Για αυτό, πρόσθεσε, αν και η ναυτιλία πρέπει να συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών ρύπων, οι προτάσεις όπως παρουσιάστηκαν θα έχουν δυσανάλογο κόστος για τη χώρα.

«Όπως γνωρίζετε, όλες οι εμπορικές εισροές στην Κύπρο - όλα τα εμπορεύματα - μεταφέρονται δια θαλάσσης, και εκτιμάται ότι το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών θα αυξηθεί γύρω στο 25% μέχρι το 2032», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

«Στις επαφές τόσο με Ευρωβουλευτές συντονιστές και εισηγητές των συναφών νομοθετικών προτάσεων, καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύουμε τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησιώτικο κράτος και καταθέτουμε εισηγήσεις για βελτίωση τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της κατανομής εμπορίας ρύπων», επεσήμανε.

Ενδεικτικά ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι στον τομέα της ναυτιλίας το κόστος κατανομής εμπορίας ρύπων μπορεί «να υπολογίζεται κατά τρόπο που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που φαίνεται ότι θα προκύψουν».

Επίσης, συνέχισε, «ζητούμε όπως ο μηχανισμός είσπραξης των δικαιωμάτων να αλλάξει φιλοσοφία και να βασίζεται στο κράτος σημαίας του πλοίου όταν πρόκειται για πλοία υπό σημαία κράτους μέλους της ΕΕ και όχι στο κράτος του λιμένα ελλιμενισμού», με άλλα λόγια «ζητούμε να κατανεμηθεί η ευθύνη και στον εμπορικό διαχειριστή ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις αποφασίζει για την αγορά των καυσίμων και τον τρόπο λειτουργίας του πλοίου».

«Ζητούμε, επίσης, ξεχωριστό ταμείο για τη ναυτιλία, έτσι ώστε οι εισπράξεις που απορρέουν από τις θαλάσσιες μεταφορές να μπορούν να αξιοποιηθούν στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, που να στοχεύουν στην εξεύρεση και διάθεση εναλλακτικών καυσίμων μη-ορυκτής προέλευσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, γεγονός που θα οδηγήσει στην απανθρακοποίηση του τομέα», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, εκτιμώντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει αυτή την πτυχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Γεμάτος σύννεφα ο ουρανός - Πότε έρχονται βροχές - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο



Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Την ώρα που ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρεται στη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για τη διεξαγωγή άτυπων διευρυμένων επαφών με σκοπό την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, η ε/κ πλευρά δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από την τ/κ πλευρά, αναφορικά με τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, για το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top