ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνες για αίτια θανάτου 3 Γυπών - Μόλις 8 πουλιά ο πληθυσμός του είδους στην Κύπρο σήμερα

Έρευνες για αίτια θανάτου 3 Γυπών - Μόλις 8 πουλιά ο πληθυσμός του είδους στην Κύπρο σήμερα

Ο εντοπισμός την περασμένη εβδομάδα τριών νεκρών Γυπών - ενός ενήλικα και δύο νεσοσσών - στην επαρχία Πάφου είναι "ένα τεράστιο πλήγμα" για το είδος στην Κύπρο, αναφέρουν η Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus, σε κοινό δελτίο Τύπου.

Αυτό το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτος είναι ο συγκεκριμένος πληθυσμός και το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση των απειλών του είδους, καθώς ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ Γύπες, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στις 3 και 4 Μαΐου εντοπίστηκαν τρείς νεκροί Γύπες εκ των οποίων, ένας ενήλικας και δύο νεοσσοί από φωλιές, στην επαρχία Πάφου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται, το ενήλικο πουλί που βρέθηκε νεκρό ήταν ο Ίκαρος ηλικίας 4-5 χρονών, με αριθμό δακτυλιδιού CCR, που είχε σημανθεί με πομπό GPS τον Νοέμβριο 2019 στην επαρχία Λεμεσού.

Ο Ίκαρος, προστίθεται, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Τρίτη από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην επαρχία Πάφου, μετά από σχετική ενημέρωση που λήφθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Δασών. Την επόμενη μέρα, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι οι νεοσσοί φωλιών της περιοχής ήταν νεκροί χωρίς ενδείξεις ύπαρξης των γονιών τους στην περιοχή των φωλιών.

«Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο η δηλητηρίαση, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Προστίθεται ότι, για τις ανάγκες εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου των πιο πάνω πουλιών, που πιθανόν να συνδέονται μεταξύ τους, τα νεκρά πουλιά στάλθηκαν για νεκροψία καθώς και για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις.

Αναφέρουν ότι τα περιστατικά διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου και αν αυτή είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, «τότε θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες, για εντοπισμό των ενόχων και θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή με σκοπό να τιμωρηθούν παραδειγματικά έτσι ώστε μελλοντικά να αποτραπούν άλλες απώλειες στον ήδη εξαιρετικά απειλούμενο και ευάλωτο πληθυσμό Γυπών στο νησί».

«Ήδη, η παγκύπρια απογραφή του Γύπα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενισχύει αυτό το ειδεχθές σενάριο, καθώς έχει καταγραφεί απώλεια του 50% του πληθυσμού σε σχέση με πέρσι», αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται, βάσει της περσινής απογραφής, ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ Γύπες.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στον κυπριακό πληθυσμό του Γύπα, με απώλεια πουλιών που βρίσκονταν σε διαδικασία αναπαραγωγής, καθώς και πισωγύρισμα των προσπαθειών που γίνονται για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες»," προστίθεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, από την πρώτη στιγμή οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ερευνούν τις περιοχές όπου έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες τα πουλιά που φέρουν πομπούς, ενώ η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» σε συνεργασία και με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τους γκρεμούς στην Επισκοπή για να διαπιστώσουν την παρουσία γυπών αλλά και για να επιβεβαιώσουν ότι η «λειτουργία» των εκεί φωλιών συνεχίζεται χωρίς κάποιο πρόβλημα, αναφέρεται. Ταυτόχρονα γίνεται στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων πουλιών που φέρουν πομπό τόσο στο πεδίο όσο και μέσω εξειδικευμένων λογισμικών παρακολούθησης ειδών άγριας πανίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και τιμωρείται με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στα €20.000 βάσει του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ενώ σε περίπτωση που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος όπως ο Γύπας, ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος, προβλέπει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο €500.000.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus καλούν οποιοδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το πιο πάνω περιστατικό, να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top