ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλπάζει η ακρίβεια και στα κατεχόμενα - Αυξήσει σε φθαρτά, τηλεφωνία και καύσιμα - «Ασταθές» το πολιτικό σκηνικό

Καλπάζει η ακρίβεια και στα κατεχόμενα - Αυξήσει σε φθαρτά, τηλεφωνία και καύσιμα - «Ασταθές» το πολιτικό σκηνικό

Τις 8.28 ΤΛ (περίπου 50 σεντ του ευρώ) έφτασε η πώληση μία μόνο ντομάτας σε συσκευασία στα κατεχόμενα, με την ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί να γράφει ότι η ανάρτηση αυτής της φωτογραφίας έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Θεωρείται ενδεικτικό της αύξησης των τιμών βασικών αγαθών στα κατεχόμενα αλλά και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κοινού και του κατώτατου μισθού. Την φωτογραφία ανήρτησε πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, όπως αναφέρεται,

Στο μεταξύ, επιπλέον των αυξήσεων σε καύσιμα, ηλεκτρικό και βασικά προϊόντα και οι εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας GSM ανακοίνωσαν αυξήσεις μεταξύ 22% και 54%. Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα KKTCELL kai TELSIM έχουν ήδη ενημερώσει τους συνδρομητές τους και έχουν ζητήσει τις σχετικές εγκρίσεις από το «υπουργείο συγκοινωνιών» και την «αρχή επικοινωνιών».

Η νέα «κυβέρνηση» δεν έχει πάρει ακόμη την ψήφο εμπιστοσύνης από τη "βουλή» όπου χθες ο νέος «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανέγνωσε το πρόγραμμα με τις θέσεις και τους στόχους, εν τη απουσία των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης, ΡΤΚ και ΚΛ. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ενώ ο νέος «πρωθυπουργός» διάβαζε το «κυβερνητικό πρόγραμμα» από την αίθουσα της ολομέλειας αποχώρησε και ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου.

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους της «κυβέρνησης» Ουστέλ είναι η «νομοθεσία» που ρυθμίζει το ηλεκτρονικό στοίχημα και τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, ο «νόμος» για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μείωση του αριθμού των «δήμων» - ενώ οι «τοπικές εκλογές» κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα – και ο «νόμος περί ενεργειακής απόδοσης». Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι έχουν τεθεί για το χρονικό διάστημα 30 – 60 ημερών από την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα «βουλή». Προτεραιότητα της «κυβέρνησής» μας, είπε ο Ουνάλ Ουστέλ είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και θα εργαστούν για να φέρουν τις αλλαγές που χρειάζονται σε κάθε τομέα.

Εξάλλου, ο Ολγκούν Αμτζιάογλου που φέρεται να δυσαρεστήθηκε με τη μετακίνησή του από το «υπουργείο δημοσιονομικών» στο «υπουργείο οικονομίας και ενέργειας» και παραιτήθηκε γι’ αυτό, τελικά δήλωσε ότι «παραμένω στα καθήκοντά» μου. Το «υπουργείο δημοσιονομικών» ανέλαβε για 3η φορά 4 μήνες ο Σουνάτ Ατούν, όπως τονίζει πρωτοσέλιδα σήμερα η Γενί Ντουζέν. Με τίτλο «παιχνίδια καρέκλας» γράφει ότι ούτε ο Τατάρ ούτε και ο Σουτζούογλου (πρόεδρος του ΚΕΕ) μπόρεσε να κουνήσουν τον Ατούν από το συγκεκριμένο «υπουργείο».

Κυπριακό, Βαρώσι και ενέργεια στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα

Οσον αφορά το Κυπριακό, στο πρόγραμμα θέσεων της νέας «κυβέρνησης» περιλαμβάνεται ότι θα προσπαθήσουν για την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος της «τδβκ» σε συνεργασία με την «προεδρία» και την «μητέρα πατρίδα Τουρκία»».

«Τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο φυσικό αέριο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσουν να προστατεύονται με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας». Δεν θα επιτρέψουν, συνεχίζει, στην «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου" να σφετεριστεί τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και να μην τα υπολογίζει και σε όσα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η ε/κ πλευρά, ανάλογα θα είναι τα βήματα προς απάντηση από την πλευρά των Τ/κ από κοινού με την Τουρκία. «Οι προτάσεις και οι εκκλήσεις μας για συνεργασία στο φυσικό αέριο, με στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουν να ισχύουν».

Θ αυξήσουν, αναφέρεται, τις επαφές τους με τις χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης όπου είναι παρατηρητής το ψευδοκράτος και θα εντείνουν τη δραστηριότητά τους και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του ΟΙΔ.

Κάνει λόγο για "άδικη απομόνωση" και πως θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να «σπάσει».

Αναφέρεται και στο περίκλειστο κομμάτι της Αμμοχώστου υποστηρίζοντας ότι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και πως θα συνεχίσουν τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής σε συνεργασία με την «προεδρία» και την Τουρκία. Θα συνεχίσουν επίσης την προσπάθεια να γίνει αυτό κατανοητό με τον σωστό τρόπο από την διεθνή κοινότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top