ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Καδής: «Να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει» - Πιθανές σκοπιμότητες πίσω από τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Κώστας Καδής: «Να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει» - Πιθανές σκοπιμότητες πίσω από τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Η κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους αιγοπροβατοτρόφους και το ξέρουν, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Υπουργός τόνισε πως «λανθασμένα επέλεξαν το Προεδρικό και το Υπουργείο για τη διαμαρτυρία τους. Το πρόβλημα είναι το αιγοπρόβειο γάλα γιατί είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής. Παράγουν για παράδειγμα στο 1,5 ευρώ και πληρώνονται 1,10».

Η διόρθωση θα έρθει μέσα από τη λειτουργία της αγοράς και με τους τυροκόμους να δώσουν τις σωστές τιμές στους αιγοπροβατοτρόφους. «Η βοήθεια της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι συνεχής. Αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου. Η στήριξη αυτή θα δώσει λίγο χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει», υπέδειξε ο Κώστας Καδής.

Μάλιστα, ερωτηθείς τι εμποδίζει την αγορά να λειτουργήσει και αν αυτό είναι οι τυροκόμοι, ο Υπουργός απάντησε «βεβαίως. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω».

Ανάμεσα στα ζητήματα που προβάλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι και η απουσία ελέγχων από το Υπουργείο Εμπορίου για τις ποσοστώσεις γάλακτος στο χαλλούμι και τη χρήση γαλακτόσκονης.

Σχολιάζοντας, ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «από την 1η Οκτωβρίου 2021 η διαδικασία ελέγχου του ΠΟΠ ήταν στη θέση της, ήταν έτοιμος ο μηχανισμός να λειτουργήσει. Ωστόσο τα μεγάλα τυροκομεία επέλεξαν να μην παράξουν ΠΟΠ. Όταν πήγαμε εμείς να κατεβάσουμε τα χαλλούμια από τα ράφια που παρήγαγαν, μας απάντησαν με νομικούς όρους ότι στέλνουν το χαλλούμι στην αγορά κάτω από την ομπρέλα του σήματος. Και είναι εκεί που χρειάζεται τώρα η Νομική Υπηρεσία να μας διευκρινίσει αν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν μπορούν, θα ελέγχονται όπως πρέπει να ελέγχονται για την παραγωγή κάτω από το σήμα. Αν δεν μπορούν, και πρέπει να παράγουν μόνο ΠΟΠ, θα ελέγχονται με τον μηχανισμό που έχουμε στήσει με ένα διεθνή οργανισμό που διενεργεί τον έλεγχο».

Μόνο κάποια μικρά τυροκομεία επιλέγουν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας. Τα μεγάλα έχουν μείνει εκτός, με τον Κώστα Καδή να αφήνει υπονοούμενο πώς ενδεχομένως είναι ένας τρόπος για να ασκήσουν πίεση να αλλάξει ο φάκελος του χαλλουμιού με τον τρόπου που θέλουν με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top