Επιτακτικά έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του Κυπριακού τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν «να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Από τα μέλη του Κογκρέσου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην ξεχνούν τη ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στη Κύπρο». «Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο», όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
Ευρύτερα στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
«[Ο κ. Μητσοτάκης] επανέλαβε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα δεχτούμε -τόνισε στο Κογκρέσο- επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα», είπε.
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέδειξε τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και ως χώρα που πάντοτε θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της.
«[Ο κ. Μητσοτάκης] εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Και ότι δεν θα επικρατήσει η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Συνολικά, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ως «ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις». «Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ για αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά της αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις