ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερσίν Τατάρ παραχώρησε πρώτη φορά συνέντευξη στην κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία

Ο Ερσίν Τατάρ παραχώρησε πρώτη φορά συνέντευξη στην κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία

Για πρώτη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία, η οποία μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι. Στην εκπομπή, κατά την οποία ο Ισραηλινός δημοσιογράφος τον προσφώνησε ως "πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου", περιέγραψε τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τον ισραηλινό λαό ως «κοντινές», εκφράζοντας επαγωγικές απόψεις που σχετίζονται με την κατάσταση που διαμορφώθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, κληθείς να εξηγήσει πώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις της «τδβκ» με τους Ισραηλινούς αποτιμώνται ως «κοντινές», ο κ. Τατάρ απάντησε ότι, «έχουμε κοινή ιστορία. Πάρα πολλοί Ισραηλινοί έρχονται να επενδύσουν και να κατοικήσουν εδώ. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το κράτος μας. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς Εβραίους που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, και είναι φυσικά πολύ καλοί μου φίλοι».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, ότι παρά τις εγκάρδιες σχέσεις με Ισραηλινούς πολίτες, το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την «τδβκ». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν με την αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της «τδβκ», απάντησε ότι «στην πολιτική είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πια πολύ γρήγορα την πραγματικότητα. Υπάρχουν δύο κράτη σε αυτό το νησί. Προφανώς αυτό που θέλουμε εμείς είναι αναγνώριση. Θέλουμε να αναγνωριζόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας επειδή αποτελούμε ξεχωριστό κράτος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε καμία λύση, με την οποία εμείς θα αποτελέσουμε τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί Δημοκρατία των Ελληνοκυπρίων στον νότο του νησιού. Για αυτόν το λόγο, εμείς ζητούμε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την υπάρχουσα πραγματικότητα που ισχύει στο νησί».

Στη συνέχεια ο Ερσίν Τατάρ εξήγησε γιατί αντιτίθεται στην επανένωση του νησιού λέγοντας τα εξής: «Κανένας Τουρκοκύπριος δεν θα ψηφίσει υπέρ της επανένωσης. Είχαν σημειωθεί προσπάθειες επί σειρά ετών για μία ομοσπονδιακή λύση. Όμως έχουμε αντιληφθεί ότι, κατά τη θεώρηση των Ελληνοκυπρίων, μια τέτοια λύση θα σημαίνει ενιαία κρατική κυριαρχία, βάσει της οποίας η πλειοψηφία θα επικρατεί έναντι της μειοψηφίας και ότι με την πάροδο του χρόνου το νησί θα καταστεί περισσότερο ελληνικό. Αυτό το ενδεχόμενο εμείς δεν το αποδεχόμαστε. Για αυτό το λόγο, η νέα πολιτική που ακολουθούμε πλέον είναι η λύση των δύο κρατών, το ένα δίπλα στο άλλο, με τη δική του κυριαρχία το καθένα. Για να συμφωνήσουμε στην επανέναρξη των επισήμων διαπραγματεύσεων, εμείς ζητούμε κυριαρχική ισότητα και ισότιμη διεθνή αναγνώριση».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι, κατά τη θεώρηση της «τδβκ», δεν απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Στην περιοχή μας, η Τουρκία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική που εφαρμόζουν οι Έλληνες είναι να προσπαθούν να μας παρασύρουν σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, ούτως ώστε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσουν εξουσία επί των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το νησί. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να φύγει από εδώ. Απέχει από την Κύπρο μόνο 40 ναυτικά μίλια. Είναι πάρα πολύ κοντά. Και όπως γνωρίζετε από όσα διαδραματίζονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται να διατηρούν την ασφάλειά τους. Αυτό μπορεί να το καταλάβει πολὐ καλά και το Ισραήλ, μία χώρα που έχει υποστεί πολλά από άποψη ασφάλειας και έχει και εκείνη πολλούς φόβους. Είμαι σίγουρος ότι, με βάση την πείρα που έχετε αποκτήσει, μπορείτε κι εσείς πολύ καλά να αντιληφθείτε τι υφιστάμεθα και εμείς».

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν ύστερα από 50 χρόνια από τον πόλεμο που διαίρεσε την Κύπρο, υπάρχει πιθανότητα ενός πολέμου ανάμεσα στον βορρά και τον νότο», ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «όλα είναι πιθανά». Συνεχίζοντας είπε, «δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν ένας πόλεμος τόσο κοντά μας, και όμως συνέβη. Θα μπορούσε άραγε να συμβεί το ίδιο πράγμα κι εδώ; Θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην δώσουμε την ευκαιρία σε διάφορους παίκτες να σκεφτούν ότι υπάρχει μία τέτοια δυνατότητα, με το να δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις προς τούτο. Κανένας δεν θέλει τον πόλεμο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top