ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν έχει συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων – Οι εισηγήσεις για προληπτικά μέτρα στην Κύπρο

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν έχει συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων – Οι εισηγήσεις για προληπτικά μέτρα στην Κύπρο

Για την σπάνια ιογενή λοίμωξη, την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε στο ThemaOnline η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά. Συγκεκριμένα η Δρ. Πανά αναφέρθηκε στα συμπτώματα της λοίμωξης, την πρόληψη και στις εισηγήσεις της για τη στάση που πρέπει να κρατάμε.

Αρχικά, τόνισε πως δεν πρέπει να λειτουργούμε με πανικό. «Έχουμε μια πανδημία αλλά δεν θα την έχουμε όπως την γνωρίσαμε με τον κορωνοϊό» δήλωσε.

Εξήγησε πως η ευλογιά των πιθήκων ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών, αυτή της ευλογιάς. «Η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε από πριν στην Αφρική, απλά πολύ πιθανόν να έγινε μια πρόσφατη μετάλλαξη του ιού αυτού, η οποία να μεταφέρθηκε στην Ευρώπη», επισήμανε.

Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων γίνεται με μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και παρατεταμένη επαφή, όπως και από άλλα σωματικά υγρά, διευκρίνισε. Πρόσθεσε επίσης πως, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις άλλων χωρών, όπως του Βελγίου, μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή.

Συνέχισε λέγοντας πως η κλινική εικόνα, η οποία θα μας προειδοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε την λοίμωξη, είναι ο πυρετός, η κακουχία, οι μυαλγίες, η διόγκωση λεμφαδένων και το κύριο σύμπτωμα, οι δερματικές βλάβες, οι οποίες ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στο σώμα, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Μέχρι τώρα το ποσοστό κρουσμάτων που εντοπίστηκε στις υπόλοιπες χώρες αφορά νεαρούς ενήλικες, όμως τόνισε πως αυτό δεν λέει κάτι, αφού ακόμη είναι νωρίς να κρίνουμε για ηλικίες, φύλα κλπ.

Σχετικά με το τι εισηγήσεις έχει η ίδια για το πώς πρέπει να πράξουμε, ανέφερθηκε στην ενημέρωση, την επαγρύπνηση και την εγρήγορση, δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπτώματα, να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό του, άμεσα. Για το αν θα πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα από πριν, δήλωσε «από τη στιγμή που υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, είναι δύσκολο να μειώσεις την εισροή, να κλείσεις σύνορα». Αυτό γιατί όπως διευκρίνισε στην πορεία, τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται κατ’ ανάγκη από τις πρώτες μέρες.

Καταληκτικά, τόνισε πως θα περιμένουμε να δούμε την κατάσταση και με την καλοκαιρινή περίοδο, σε συνδυασμό και με τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα. Ενδεχομένως να έχουμε κρούσματα και στην Κύπρο, αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τώρα, σημείωσε. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top