ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγνοούμενοι 1974: Καταγράφεται στασιμότητα των ερευνών στα κατεχόμενα

Αγνοούμενοι 1974: Καταγράφεται στασιμότητα των ερευνών στα κατεχόμενα

Η στασιμότητα των ερευνών στα κατεχόμενα και οι εκκρεμότητες που απασχολούν τους συγγενείς των αγνοουμένων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με τους επικεφαλής της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως το πρώτιστο θέμα συζήτησης ήταν η στασιμότητα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στον εντοπισμό οστών των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, στα κατεχόμενα, κατάσταση η οποία, όπως είπε, «μας προβληματίζει και θέλουμε να προχωρήσει η υπόθεση εντοπισμού οστών όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Για αυτό και έχουμε συζητήσει σήμερα συγκεκριμένες εισηγήσεις και θέματα που θα συζητήσουμε και με τον εκπρόσωπό μας στη ΔΕΑ για να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

«Σαράντα οκτώ χρόνια είναι πολλά, οι περισσότεροι μάρτυρες και πρωταγωνιστές φεύγουν από τη ζωή, λιγοστεύουν οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες, η Τουρκία συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της, δεν συνεργάζεται για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα και λυπούμαι πραγματικά ακόμα και για τη διεθνή κοινότητα», προσέθεσε ο κ. Φωτίου, συμπληρώνοντας πως η μεγάλη στήριξη και προσπάθεια αυτήν την περίοδο και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών και θεσμών, προς την Ουκρανία όσον αφορά τους αγνοούμενους, τους ομαδικούς τάφους, τους πεσόντες, δεν υπήρξε εδώ και 48 χρόνια όσον αφορά τους αγνοουμένους της Κύπρου, 50% των οποίων εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν τον επαναπατρισμό οστών Ελλαδιτών πεσόντων, αλλά και την επιστροφή οστών από την Ελλάδα που δυστυχώς πριν πολλά χρόνια λανθασμένα είχαν μεταφερθεί εκεί και είναι πολύ δύσκολο να επιστραφούν. «Αρκετές οικογένειες έχουν συνεργαστεί, και με τη συνεργασία της Μαρίας Καλμπουρτζή και του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, υπάρχει όμως ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει όλοι μας να πιέσουμε, να πείσουμε τις οικογένειες να επιστραφούν αυτά τα οστά γιατί ανήκουν σε κάποιους άλλους», προσέθεσε σχετικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο ως προς τον επαναπατρισμό των οστών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν γίνει πολλοί επαναπατρισμοί οστών, συμπεριλαμβανομένων και της εκταφής στο Noratlas αλλά και πολλών άλλων Ελλαδιτών, προσθέτοντας πως τους επόμενους 2-3 μήνες θα ληφθεί απόφαση σχετικά με τον επόμενο επαναπατρισμό οστών, ποια οστά θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ποια θα επιστραφούν στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των ομαδικών τάφων και την υπόδειξη 33 σημείων από την Τουρκία, ο κ. Φωτίου απάντησε πως παρά την εντύπωση συνεργασίας που επιδιώκει να δώσει η Τουρκία σε διεθνή φόρα, η ΔΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς τις έρευνες και τις εκταφές σε αυτά τα σημεία, «μία πάγια τακτική της κατοχικής δύναμης απέναντι σε ένα ανθρωπιστικό θέμα όπου επιβάλλεται ο σεβασμός προς τον πόνο του συγγενή».

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή έκανε λόγο για μία πραγματικά δημιουργική συζήτηση μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία δόθηκαν κάποιες πολύ σημαντικές επιλογές που μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

«Ο πόνος μετά από 48 χρόνια δεν είναι πλέον κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται, γίνεται εξαιρετικά απάνθρωπος και δεν είναι διαχειρίσιμος», τόνισε, προσθέτοντας πως «μέσα από αυτή τη συζήτηση και μετά από μια καθοδήγηση προς κάποιους ανθρώπους να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο δικό μας το κομμάτι ίσως έχουμε αποτελέσματα».

«Τα 50χρονα είναι πολύ κοντά και 50 χρόνια να αγνοείται ένας δικός σου αγαπημένος άνθρωπος είναι τραγικό. Υποστηρίζω ακράδαντα αυτό που τόνισε και ο κ. Φωτίου, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία μέσω της ευαισθησίας που έχουμε δείξει όλοι μας για το θέμα της Ουκρανίας να αναδειχθεί ότι 48 χρόνια υπήρχε μία σιωπή για την Κύπρο, μία σιωπή ανθρωπιστική η οποία θα πρέπει να πάψει και να θα πρέπει αντίστοιχα κάποιες κυρώσεις, κάποιες αποφάσεις να επεκταθούν και στο κυπριακό ανθρωπιστικό θέμα, να μπουν νέες προδιαγραφές και να βγουν από τη λήθη», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Σε ερώτηση σχετικά με περιπτώσεις λανθασμένου επαναπατρισμού οστών στην Ελλάδα, η κ. Καλμπουρτζή ανέφερε πως υπήρξαν περιπτώσεις άτακτης εκταφής κατά τις οποίες πολλά λείψανα επέστρεψαν χωρίς να έχει καταστεί δυνατή η ταυτοποίησή τους, συμπληρώνοντας πως τα περισσότερα έχουν επιστραφεί, ενώ υπάρχουν επτά οικογένειες προς τις οποίες γίνεται προσπάθεια να μεταπεισθούν να επιτρέψουν την επιστροφή των οστών.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης έκανε λόγο με τη σειρά του για μίας πολύ παραγωγική συνάντηση στην οποία συζητήθηκε ένα φάσμα θεμάτων σχετικά με τους αγνοούμενους, για ορισμένα από τα οποία έχουν ληφθεί πρακτικές αποφάσεις που ίσως επιτρέψουν την επίλυσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σεργίδη, κύρια έμφαση δόθηκε στο θέμα των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής «όπου είναι γενικά παραδεκτό πως δεν είναι ικανοποιητικά ούτε τα αποτελέσματα, ούτε οι ρυθμοί των εργασιών», ενώ συζητήθηκαν τρόποι υπέρβασης των δυσκολιών, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές και της Τουρκίας, και των Ηνωμένων Εθνών, «η στάση των οποίων δεν μπορεί να θεωρείται υποβοηθητική στο όλο έργο της Επιτροπής διότι δεν είναι αυτή που οι συγγενείς των αγνοουμένων ανέμεναν».

Σχολιάζοντας τις αναφορές τόσο του κ. Φωτίου, όσο και της κ. Καλμπουρτζή στο θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Σεργίδης είπε πως εδώ και πολλά χρόνια η ανοχή που έχει δείξει ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου είναι ένας από τους λόγους που σήμερα παρουσιάζεται το πρόβλημα αυτό και στην Ουκρανία.

«Έχουμε πάει επανειλημμένα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ουδέποτε ονόμασαν την Τουρκία ως υπεύθυνη για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση, η παθητική στάση και ανοχή έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα και αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από τον διεθνή παράγοντα, αυτό το πρόβλημα των αγνοουμένων, αυτή η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία θα υπάρξει και αλλού», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top