Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Κατακλυσμός Λάρνακας: 100 χιλιάδες άτομα υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν την πόλη του Ζήνωνα

07.06.2022
21:30
Κοινωνία

Εκατό περίπου χιλιάδες άτομα, υπολογίζεται να επισκεφθούν φέτος τη Λάρνακα για τη μεγάλη γιορτή του Κατακλυσμού που θα πραγματοποιηθεί στη παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Φοινικούδες από την Παρασκευή 10 μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας, ανέφερε ότι «κατακλυσμός σημαίνει Λάρνακα και τα δύο χρόνια απουσίας της μεγάλης αυτής γιορτής, έφεραν ένα μεγάλο πλήγμα τόσο για την πόλη όσο και για τους Λαρνακείς. Φέτος η μεγάλη αυτή γιορτή επιστρέφει με την λαμπρότητα που του αρμόζει και η Λάρνακα ως ένθερμος υποστηρικτής της παράδοσης και πιστή στην υπόσχεση που δίνει για πάνω από 100 χρόνια, είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τους χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους που θα την τιμήσουν με την παρουσία τους για τους εορτασμούς του Κατακλυσμού».

Πρόσθεσε ότι «με γνώμονα την παράδοση, ο Δήμος Λάρνακας διατηρώντας το υψηλό επίπεδο της γιορτής, για έξι συνεχόμενες μέρες από την Παρασκευή 10 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών. Οι πλανόδιοι πωλητές βρίσκονται ήδη στη θέση τους στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων».

Όπως είπε ο κ. Βύρας η έναρξη του Κατακλυσμού θα γίνει στις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, με την εναρκτήρια παρέλαση στην οποία λαμβάνουν μέρος Πολιτιστικοί Όμιλοι, Χορευτικά Συγκροτήματα, Πρόσκοποι, Ναυτοπροσκόποι, Αεροπροσκόποι, Οδηγοί, Ναυτοδηγοί, Οδοιπόροι Αγάπης, το 298ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων «Ζήνων» και ο Ναυτικός Όμιλος, συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας και την Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου».

Σημείωσε ότι επίτιμη καλεσμένη η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό στην έναρξη της γιορτής του Κατακλυσμού θα είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Με την ταυτόχρονη λειτουργία δύο εξέδρων, συνέχισε ο Δήμαρχος, της Κεντρικής παρά την Πλατεία Κίμωνος και στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. «Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν τη τιμητική τους» είπε.

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα, που θα εμπλουτίσουν τον Κατακλυσμό, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως στην κεντρική εξέδρα εκδηλώσεων θα δώσουν το παρών τους, μεταξύ άλλων, οι δημοφιλείς τραγουδιστές Πάολα, Ηλίας Βρετός, Σταύρος Κωνσταντίνου, Josephine και ο Πάνος Μουζουράκης. Παράλληλα στο κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας, θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών - Καραγκιόζη.

Επίσης στην Πλατεία Ευρώπης, σε ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα, θα παρουσιάζονται, όπως και κάθε χρόνο, συνολικά 13 παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα με τεχνίτες να επεξηγούν την διαδικασία κατασκευής καρέκλων, βούρκας, καλαθιών, τατσιών και άλλων.

Ακόμα η Λάρνακα λόγω της προνομιακής της θέσης ως παραλιακή πόλη, «εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα στην παραλία των Φοινικούδων όπως κανό- καγιάκ, ιστιοπλοϊκούς αγώνες και αγώνες σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Επίσης διοργανώνονται κολυμβητικοί αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, ενώ παράλληλα διεξάγεται ο διαγωνισμός Beach Volley και στο ξενοδοχείο Golden Bay θα φιλοξενηθεί για ακόμα μια χρονιά το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλιτζ».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε ευχαριστίες στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου και όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες οι οποίες, όπως είπε «εργάζονται για την ομαλή διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι υπολογίζεται πως περίπου 100 χιλιάδες άτομα θα επισκεφθούν και τις έξι μέρες της γιορτής του Κατακλυσμού, τη Λάρνακα, αριθμός που είναι όπως είπε «μια συντηρητική αλλά πολύ εφικτή προσέλευση κόσμου. Ταυτόχρονα υπάρχει από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της πόλης, αρκετή ζήτηση για διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του τριημέρου του Κατακλυσμού».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «τα έξοδα για πραγματοποίηση των διαφόρων εκδηλώσεων και της παρουσίας των Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών στον Κατακλυσμό, είναι περισσότερα από τα έσοδα. Ο Δήμος επιχορηγεί την μεγάλη αυτή γιορτή της Λάρνακας και στόχος μας είναι η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».