Η ανάγκη υιοθέτησης κοινών προσεγγίσεων στην ΕΕ, σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα επιμέρους κράτη-μέλη αλλά και κοινή στάσης έναντι της Τουρκίας, τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων Seán Ó Fearghaíl και αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Brendan Howlin και Ruairí Ó Murchú.
Από κυπριακής πλευράς οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής τόνισαν την ανάγκη η ΕΕ να επιδείξει την ίδια αλληλεγγύη και ευαισθησία που επιδεικνύει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως και για τις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα. Σημειώθηκε επίσης η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας Κύπρου – Ιρλανδίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ιρλανδική αντιπροσωπεία σημείωσε την αλληλεγγύη που δέχτηκε αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη η χώρα σε σχέση με το θέμα του Brexit, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ήταν μέρος της συμφωνίας του Brexit, ωστόσο η Βρετανία επιχειρεί τώρα να αλλάξει μονομερώς.
Ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Βουλής, ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της Ιρλανδίας στο θέμα του Brexit, αναφέροντας ότι δυστυχώς το θέμα ακόμα συνεχίζεται. Ανέφερε ότι οι μικρές χώρες έχουν συχνά κοινά συμφέροντα και πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται.
Σημείωσε επίσης ότι μια μεγάλη περιοχή κοινών συμφερόντων για τις δύο χώρες αφορά την επίλυση συγκρούσεων και ευχήθηκε να επιτευχθεί η ενότητα στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία υποστηρίζει απόλυτα την επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής λύσης στο πρόβλημα.
Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι πρέπει να πονούν ιδιαίτερα που βλέπουν την πράσινη γραμμή και τους κατοχικούς στρατιώτες και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ηγεσία σε τοπικό επίπεδο και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσει κάτι τέτοιο.
Για το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είπε ότι είναι δεσμευμένοι να θέσουν το θέμα περαιτέρω συνεργασίας με την Κύπρο στα ακαδημαϊκά κέντρα της Ιρλανδίας. Για το μεταναστευτικό έκανε λόγο για ανάγκη υποστήριξης από την ΕΕ των χωρών της πρώτης γραμμής, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη η ΕΕ, πέραν από την ενοποιημένη ανταπόκριση στο Ουκρανικό, να δει και τι γίνεται σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν ακόμα κρίσεις, όπως στο Αφγανιστάν, την Συρίας και την Υεμένη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ, ως προς την ανάγκη να διαμορφώσει μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Όπως είπε, τις ίδιες επιθετικές ενέργειες υφίσταται για χρόνια η Κύπρος από την Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η εξωτερική της πολιτική θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στον κόσμο, για να διασφαλιστεί σταθερότητα. Σημείωσε ότι η κατάσταση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγεια είναι μια ανοικτή απειλή στη σταθερότητα της Ευρώπης.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ενότητας και αξιοπιστίας της ΕΕ στην στάση που τηρεί σε όλα τα σημαντικά ζητήματα στην ΕΕ όπως το Brexit, η μετανάστευση, το περιβάλλον και οι ανοικτές αγορές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ιρλανδικής Βουλής για την υποστήριξη στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση, και σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την Ιρλανδία, μετά και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που οδήγησε στη σημαντική άνοδο των διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ευχαρίστησε επίσης το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας για την υποστήριξή του στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου που χρησιμοποίησε τον όρο κατοχικός στρατός, αναφέροντας ότι είναι πολύ συχνό να χρησιμοποιείται ο όρος διαίρεση, την ώρα που αυτό που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν είναι η διαίρεση αλλά κατοχή. Τόνισε επίσης την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με την Ιρλανδία στους τομείς της εκπαίδευσης, στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε στο θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Κύπρος και στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη από την ΕΕ και μια κοινή πολιτική ασύλου.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μάριος Καρογιάν εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη θέση αρχών της Ιρλανδία στο Κυπριακό, υπενθύμισε τη συμμετοχή Ιρλανδών στην ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και τη στάση που τήρησε η χώρα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανέφερε ότι πάντα η Ιρλανδία είχε μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο Κυπριακό. Παράλληλα είπε ότι οι Κύπριοι συχνά απογοητεύονται από τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από την ΕΕ και την στάση να ξεχνιέται το κυπριακό πρόβλημα.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος ήταν υποστηρικτική προς την Ιρλανδία στο θέμα του Πρωτοκόλλου, αναφορικά με το Brexit.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις